Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, Saklı Bahçe Tesisleri’nde ulusal ve yerel basının temsilcileriyle buluştu. 4 aylık görev süresi boyunca gerçekleştirdikleri çalışmaları aktaran Adil Yele, en çok merak edilen belediyenin mali yapısı ile ilgili de çarpıcı bilgiler verdi.

Belediyenin borcu artmadı

Çiftlikköy Belediyesi’ni çok ciddi bir borç yükü ile devraldıklarını ifade eden Yele, “Belediyeyi devraldığımızda ciddi bir borç yükü ile karşılaştık. Kasamızda da neredeyse para yoktu. Maaş bile ödeyemeyen bir yapı ile burun buruna geldik. 4 aydır Çiftlikköy Belediyesi’nde her türlü işleyişi devam ettiriyoruz. İlçemizde her türlü sosyal ve kültürel etkinlik de yapılıyor. Hatta daha da artmış durumda. Bütün bu çalışmalara rağmen belediyemizin borcu artmadı. 4 ayda personel maaşını, en ufak sosyal dengesine varana kadar ödedik. Göreve geldiğimizde hızla bu konuya reaksiyon gösterdik. Çiftlikköy Belediyesi’nin mevcut yapının sürdürülebilir olması ve borçlarının bitmesi için kaynaklarının artması gerekiyor. Biz borcu azaltmadık ama arttırmadık da. Biz belediye olarak 55 bin kişiye hizmet üretiyoruz. Her ay 50 milyon lira gibi bir döngünün içerisindeyiz. İller bankasından da gelen sadece 16 milyon lira. 4 aydır bunun üstesinden geldim. Daha da iyi adımlar atacağım. Önümüzdeki dönemde Çiftlikköy Belediyesi’nin ekonomik yapısını daha güçlendirecek ve iyileştireceğim.  Ancak bizim belediye olarak 200 milyon gibi bir kamuya borcumuz var. Eğer devletten gelen ödenekler kısıtlanırsa bu konuda sekteye uğrayabiliriz. SGK borçları ile ilgili bir yasa çıkıyor. Bize henüz bir tebliğ yok ancak. Bu konuda mutlaka bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Çiftlikköy’e 400 yataklı hastane yapılacak

Eski Yalova Devlet Hastanesi’nin akıbeti hakkında konuşan Yele, şunları söyledi: “Eski hastane testten geçemedi, yıkılacak ama mevcut hastanemizin Yalova Üniversitesi ile entegre olabilmesi için Yalova’da ikinci basamak hastane olması gerekiyor. Eski hastane yıkılacak ve yerine yeni bir ikinci basamak hastane ve diş hastanesi yapılacak. 3 yıl içerisinde faaliyete geçeceği öngörülüyor. Cumhurbaşkanlığı onayında şu an proje. Çifklikköy’ün bir hastanesi olması gerekiyor. Çiftlikköy İlçemizde eski cezaevi alanının olduğu bölgede Sultaniye’de 400 yataklı hastane inşa edilecek. Şu an bu proje bakanlık tahsis aşamasında.”

Sokak hayvanları için barınak kurulacak

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Adil Yele, TBMM’den geçerek yasalaşan Sokak Hayvanlarını Korumu Yasasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sokak hayvanlarının itlaf edilmesi konusundaki yasal düzenlemeye nasıl yaklaştığının da sorulduğu Yele, hayvanların öldürülmesinden değil ama kısırlaştırılmasından yana olduğunu söyledi. Bu anlamda Yalova Valiliği ve YAKAB’a üye belediyelerin de desteği ile Sugören Köyü’ndeki bir arazide sokak hayvanları için barınak kurulacağını ifade eden Yele, “Biz ilçedeki sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasını hızlandıracağız. Maliyetli olduğundan belediyeler çok yaklaşmasa da biz bunun programını yaptık. Bize göre olması gereken de bu elbette. Sokak Hayvanlarımızı da barınağımızda tutacak ve kısırlaştırma tamamlandıktan sonra yeniden doğal ortamlarına salacağız. YAKAB bünyesinde hazineden 50 bin metre karelik bir arazi tahsisi gerçekleştirilecek. Sugören’de bir arazide Valilik ve YAKAB’a üye belediyelerle birlikte bir barınak kuracağız. Bununla birlikte YAKAB’da tüzük değişikliği de yaptık” diye konuştu.

Yalova’nın 40 yıllık çöp sorununu çözeceğiz

YAKAB’a atık katı atık toplama alanında yaşanan yangınla ilgili konuşan Yele, şu bilgileri verdi: “İtfaiye birimlerinin bile ulaşamadığı çok ciddi bir yangın söz konusuydu. Buraya topraklama yöntemiyle müdahale ederek yangını söndürdük. Bölgede ısı tehlikesi halen var. Çünkü bazı yerde çöpün derinliği 14 metreyi buluyor. Bazı günlerde hafif şiddette harlamalar halen oluyor. Bu yangınlara da oradaki ekibimiz anında müdahale ediyor. YAKAB olarak önümüzdeki süreçte Yalova’nın 40 yıllık çöp ihtiyacını karşılayacak şekilde alanı 228 bin metrekare daha büyütüyoruz. Orada ileri teknolojiyi kullanarak entegre bir çöp tesisi kuracağız. ÇED süreci başlatıyoruz. Dosyamız şu an Orman Genel Müdürlüğünde. Onayla beraber startı vereceğiz.”

Eti Bank arazisi çok kötü kullanılıyor

Âtıl halde bulunan Eti Bank Arazisi hakkında da açıklama yapan Yele, şunları aktardı: “Eti Bank arazisinde 10 bin metre kare belediyeye ait. Diğer taraf Yalova Üniversitesi’ne ait. Tasarruf tedbirleri doğrultusunda üniversite oraya 3 yıl daha hiçbir şey yapmayacak. Biz belediye ait olan bölgenin tahsisini almak için orada mesire alanı ve kır düğünlerinin yapılabileceği bir ortam oluşturacağız. Belediyenin sosyal tesisleri adı altında. Diğer taraf şu an çok kötü bir şekilde kullanılıyor. Oraya kaçak hafriyat dökmeye çalışanlar var. Eti Bank bu durumu hak etmiyor. Bize gerekli izin verildiği takdirde orayı temizleyip vatandaşın piknik alanı olarak kullanabileceği alan oluşturma hayalimiz var. Herhangi bir ticari düşüncemiz yok.”

Toplanma alanlarına 17 konteyner yerleştirildi
Çiftlikköy’ün de deprem kuşağında yer aldığı bilinci ile afetlere hazır bir ilçe oluşturmak için çalıştıklarına vurgu yapan Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, “Deprem bölgesinde yaşıyoruz. Deprem ve afetlerle ilgili alınması gereken tedbirler var. Afet İşleri Müdürlüğümüzü olası bir afet anında hızla olaylara müdahale edebilecek bir hale getirmek için çalışma başlattık. Çiftlikköy ilçemizdeki 17 toplanma bölgesinde 17 adet konteyneri bu bölgelere yerleştirdik. Bu konteynerleri de dışarıdan almadık ve kendi bünyemizde imal ettik. Bu süreçte Afet İşleri Müdürlüğü içerisinde Kentsel Dönüşüm Şefliği de kuruyoruz. Vatandaşın Kentsel Dönüşümle ilgili sorularını yanıtlayacak bir birim olacak burası” sözlerini sarf etti. 
İmar planlarında değişiklik yaptık
Çiftlikköy ilçesinin afetlere hazır hale getirilmesindeki en önemli adımlardan birisini ise kentsel dönüşümün hızlandırılması olduğunu dile getiren Yele bu anlamda imar değişikliği için düğmeye bastıklarını ifade etti. Özellikle 1999 Depremi öncesinde yapılan çok katlı binaların kentsel dönüşüme girmesini önemsediklerinin altını çizen Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, “İmar planlarımızı da revize etmeye başladık. Bu konuda Belediye Meclisimiz bir karar aldı. İlçemizde bulunan 5 katlı binaların kentsel dönüşüme sokulması için imarla ilgili değişiklikler yapacağız. En önemli şey insan hayatı. Ne zaman ve kaç büyüklüğünde bir depremle karşılaşacağımızı bilmediğimizden böyle adımlar atmaya zaman kaybetmeden başladık” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 29 Ekim Mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 29 Ekim Mesajı

“Çiftlikköy için el ele belediyecilik yapıyoruz”
Çiftlikköy’de sosyal belediyecilik anlayışını hakim kılmaya yönelik adımlar da attıklarını dile getiren yele, “Çiftlikköy için elele sloganımız vardı. Bu sloganımızı El ele belediyecilik olarak değiştirdik ve bu şekilde çalışmalarımıza başladık. Önümüzdeki günlerde el ele kart çıkartıp halkımıza sunacağız. Bu kartla emeklilerimizin ve vatandaşlarımız sosyal tesislerimizi indirimli olarak kullanabilecekler.  Bu kartı yılbaşına kadar devreye sokmuş olacağız.” dedi.
Gençlik ve çocuk şenlikleri düzenlenecek
Çiftlikköy Belediyesi olarak sosyal belediyecilik anlayışında gençlere ve çocuklara yönelik etkinliklerin çok ayrı bir yeri olduğunu dile getiren Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, gençleri ve çocukları kapsayan şenliklerin de müjdesini verdi. Yele konuşmasında, “Ben çocukları ve gençleri önemsiyoruz. Çocuklar ve gençler için önemli etkinlikler yapacağız. El ele gençlik ve El ele çocuk şenliklerimiz olacak. Kültür Merkezimizde de gençlerimizin yaralandığı hizmetleri arttıracağız.” sözlerine yer verdi.
İstihdam ofisi kuruldu
Gençlerin ve ilçe halkının istihdamının sağlanmasına yönelik açılan İstihdam Ofisi’ne de değinen Yele, “Gençlerimizin ve vatandaşlarımıza söz vermiştik. İşsizlik sorununa çözüm üretmek için adımlar atacağımızı dile getirmiştik. Bu anlamda istihdam Ofisi’ni devreye soktuk. İşverenle iş arayan vatandaşları bir araya getiriyoruz. Çok ciddi faydaların da sağlandığını gördük.” dedi.
“Şeffaf Belediyecilik”
Çiftlikköy ilçesindeki tüm imar planlarını şeffaf belediyecilik anlayışı kapsamında halka açtıklarını dile getiren Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele konuşmasında, “Şeffaf Belediyecilik anlayışımıza bağlı olarak Çiftlikköy ilçemizdeki tüm imar planlarımızı halka açtık. Coğrafi bilgi sistemini hayata geçirdik. Vatandaşlar internet sitemize girdiğinde parsel parsel tüm imar durumuna ulaşıyor. Yapılan plan tadilatları da burada paylaşılacak.” sözlerine yer verdi.
“İlçede mimari estetiği geliştireceğiz”
Mimari estetik açısından gelişmiş ve modern bir Çiftlikköy oluşturmak için atılan adımları da basın mensupları ile paylaşan Yele, “İlçede hızla mimari estetik komisyonumuzu kurduk. Bazı yeni yapılaşan bölgelerde ve özellikle de karayoluna cephe bölgelerde kent estetiğinin ön plana çıkartılması adına çalışmalara başladık. Çiftlikköy de geçen dönem ruhsat ve iskan alma sürelerinin biraz uzun olduğundan vatandaşlarımız şikayet ediyorlardı. Personel sayımızı da düzenleyerek hızla bir şekilde ruhsat ve iskan verme sürelerini aşağılara çektik. Bu konuda tüm personellerimize teşekkür ediyorum. Enflasyonist bir ortamda olduğumuzdan hem vatandaşın, hem müteahhittin hem de belediyenin paraya ihtiyacı var. O döngüyü sağlamak adına önemli bir adım attık. Artık ruhsat ve iskanları 2 ay gibi bir sürede veriyoruz. İlerleyen sürede bu süre daha da düşecek. “ dedi.
“Süpürülmeyen sokaklar vardı”
Göreve geldiğinde ilçede çöp arabasının girmediği, süpürülmeyen sokakların olduğunu duyduğunda çok şaşırdığını da sözlerine ekleyen Yele, “Göreve geldiğimde hayallerimden bir tanesi de temiz bir Çiftlikköy’dü. Temizlik işleri Müdürlüğü ile çok ciddi çalışmalara imza atıyoruz. Daha önce temizlik aracı girmeyen, süpürülmeyen sokaklar varmış. Bunları duyunca şaşırdık. Bu anlamda yaptığımız düzenleme ile ilçemizde her cadde ve sokak ekiplerimiz tarafından temizleniyor.” diye konuştu.
“Yosundan arınmış bir sahil oluşturuyoruz”
Çiftlikköy’ün yaz aylarında ciddi bir turizm noktasına dönüştüğünü hatırlatan Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele bu çerçevede sahillerin temizliğine de ağırlık verdiklerini söyledi. İlçedeki sahilin yosundan arındırılması için gayret gösterdiklerini vurgulayan Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, “Denizdeki yosunlarla bile ciddi bir mücadele içerisindeyiz. Ortadan kaldırılamaz denen bu sorunu ciddi şekilde ortadan kaldırıyoruz. Çok ciddi bir mesafe aldık. Nisan ve Mayıs ayında yaptığımız çalışmayı yosun azalsa bile devam ettiriyor ve halkımıza tertemiz bir sahil sunuyoruz. Elbette doğayla mücadele kolay değil ama ciddi bir yol kat ettik.” şeklinde konuştu.

Haber ve Fotoğraf: Mustafa Turan

 

Editör: Manşet Gazetesi