17 Mayıs 2024 tarihinde yayınlanan ‘Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’ ile kamuda gazete alımı ve tebrik mesajları hiçbir hukuki dayanağı olmadan yasaklanmıştır.
Bu durum, basın özgürlüğüne, halkın ehliyetli gazeteciler tarafından haber almaları engellenmiştir.
Bu genelge ile yerel yayınların; ‘Resmi İlan ve Resmi Reklam’ yayınlama hakkına sahip gazete, dergi, haber portallarının yayınlarına müdahaledir.
Onlarca gazeteci meslek örgütü yöneticilerinden, hukukçulardan, TBMM’de halkın seçtiği milletvekillerinden tek bir tavsiye almadan, herhangi bir istişare yapılmadan 17 Mayıs 2024 günü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren bu genelgenin tekrar gözden geçirilmesi gerek.
Neden gözden geçirilmeli?
Bu genelge ile özelikle Resmi İlan ve Resmi Reklam yayınlama hakkını elde eden yayınların kadrolarında 2’şer fikir işçisi (Basın Yayın, İletişim Fakültesi, Yeni Medya vb.) mezunları istihdam edildikleri için...
İstihdam edilenlerin ise yayınların kapılarına kilit vurmaları durumunda işsiz kalmamaları için...
Fikir işçisi çalıştıran yayın sahipleri, istihdam oluştururlarken aynı zamanda, kayıt dışılığında önün geçmiş olurlar. Resmi ilan ve Resmi Reklam yayınlayan; gazete, dergi ve haber portallarına ödemeleri Basın İlan Kurumu tarafından yapıldığından ne vergiden ne KDV’den ne diğer vergi kalemlerinden bir kaçış asla mümkün olmaz, olamaz.
Ayrıca; ehliyetsiz, gazeteciliği şantaj aracı olarak kullanan, tetikçilik yapan, merdiven altı tabir ettiğimiz kişilerin yaptıkları yayınların da önüne geçilmiş olur.
Kamu kurumları kurum müdürleri sayısına göre özellikle gazete ve dergi almalı, Resmi Reklam ve Resmi İlan yayınlama hakkına sahip haber portallara da abone olmalıdırlar.
Kamudaki bir başkan, bir müdür, bir şef, idarecisi olduğu kentin sorun ve sıkıntılarını en doğru bilgiyi yerel yayınlardan öğrenir.
Sosyal medyadan kirli ve yanlış bilgilerle yukarıda saydığım kurumlar ne kadar sağlıklı şekilde; doğru-hızlı-objektif bilgilere sahip olup kent yönetiminde başarılı olurlar ki?
Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptığım (2009-2024) yılları arasında, okuma alışkanlığının arttırılması adına geliştirdiğimiz ama bir türlü maddi destek bulamadığımızdan dolayı uygulamaya koyamadığımız ‘Her sınıfa bir yerel gazete’ projesini hayal ederken, kentin yönetiminde olan idarecilerden yerel yayınları koparmak ne kadar doğru ve etik bir uygulamadır?
‘Kelemin Gölgesi’ köşemden; tüm siyasi partilerin il yöneticilerine, kurum müdürlerine, belediye başkanlarına, sendika, oda, dernek, birlik, baro ve kooperatif yönetimlerine, muhtar ve iş insanlarına sesleniyorum; ‘’Yerel basınınıza sahip çıkın. Yerel basın bir kentin sesi, gözü, kulağıdır.