Yalova’ya çılgın projeler

Çiftlikköy’de Bonzai Park Projesini 2014 yılında hayal etmiştim. Hatta o dönem Japonya Kültür ve Turizm Bakanlığı bağlantıları kurmuş, Konsolosluğa Taslak projeler sunmuştum. Olumlu geri bildirimler almıştım. Japonya Kültür Ateşeliği eğer bu tür bir proje olursa ve kurum talepleri ile bize başvurulursa, park için harcanacak tüm bütçeyi kendilerinin finans edebileceklerini söylemişlerdi.

Yalova için yine tek bir kuruş harcamadan bir proje daha oluşturabilirdik. Projeden biraz bahsedeyim. Çiftlikköy’ün nüfus olarak en yoğun mahallesinde dizayn etmeği planlıyordum.

Japonya’nın Tokyo şehrini ziyaretimde, akşam saat 21:40 civarlarıydı, mahallelerin bir tanesinde kestirme yollardan bir mekana ulaşmaya çalışırken, girişi gizemli yüksek ağaçlarla gizlenmiş 3 tarafı yapılar, bir yanı yol, yüksek ağaçlardan hiçbir yapı gözükmüyor, kayrak taşı benzeri taşlarla başlayan 1 metre genişliğinde hafif rampa ile iniş vardı, içeride dizayn edilmiş aydınlatma loş, ama parkın bütününü görmenizi sağlıyordu. Parkın ortasına doğru doğal taşlardan oluşturulmuş bir havuz içerisinde karanlıktan zor seçilen kırmızı büyük balıklar, sayısı çok fazla değil 6 belki de 8 adet. Bonzai tarzında budanmış bitkiler, toprağı görmek imkansız gibiydi. Toprağı saran çalı benzeri yer bitkileri, içeride ki atmosfere uygun aydınlatma elemanlarıyla ve gecenin karanlığını sesiyle çınlatan bir kuş veya bir hayvan sesi. 1 dakika ara ile tiz birkaç saniye süren bir ses. Atmosfer inanılmazdı. Havuzun biraz arkasın da insanların oturması için kütükten dizayn edilmiş oturma alanları, hemen arkasında cam bir sphere şeklinde biz de ki adı büfe-cafe olan, Kiosk.

Sanıyoruz burası gündüz insanların dinlenip vakit geçirdikleri mistik bir park. Bizim kültürümüze çok uygun olur muydu ama ben bu alanın bir müze olması hayalindeydim. Bir Bonzai Müzesi, Japon Peyzaj mimarlarıyla çalışılarak, Çiftlikköy de belediyenin belirleyeceği bir alanda, Japon kültüründe ki çeşitli bitkilerin sunumlarıyla sergilenebileceği bir tasarım park yapmak. Bizim şehrimizde ki çiçek yetiştiricilerinin de katkılarıyla, kalkınmanın ve ekonominin en önemli getirilerinden turizm ile şehri ilçeyi ziyaret edilme kişi sayısını arttıracak bir faaliyet ile tanıştırmak arzusundaydım.

Faydaları ne olurdu?

  1. Japon Turizmini bu bölgeye de yönlendirme fırsatı sağlayabilirdik.
  2. 15milyon İstanbullunun hafta sonları veya tatil zamanlarında gezi mekanların da Yalova tercihlerinde, görmek isteyebilecekleri yerlerde listeye girebilirdi.
  3. Turizm demek gelir demek, yaz ve kış turizmi demek. Esnafın daha fazla ürün satması, hizmet etmesi demek.
  4.  Japonya ile kalıcı dostluklar demek.
  5. Yatırım gelirlerini arttırmak demek.

Yani anlatmak istediğim aslında 1 kuruş harcamadan, bu şehirlere yapılabilecek çok fazla proje mevcuttur.

Belediyeler kesinlikle AR-GE müdürlükleri kurmalılar. Yalova, şehrini, insanını iyi bilecek ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek ekipleri oluşturmalıdır.

Gençlerimiz bu konu da gerçekten çok verimli işler çıkartacaktır diye düşünüyorum

Başlarında iyi bir ekip liderleriyle birlikte…