Yalova Üniversitesi Ortak Dersler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Cihan Yalvar, kentin tarihine ilişkin önemli araştırmalara imza atıyor. En son aylarca süren araştırma sonucu Bineva Baba’nın kabrinin yerini Termal’de bulan Dr. Cihan Yalvar, araştırmalarını daha da genişletti. Yalova’nın köylerini karış karış gezen Dr. Cihan Yalvar, tek tek köylülerle görüştü. Köylerde kabri bulunan dedelerin mezarlarını inceledi. Ayrıca kabri bulunmayan birçok evliyanın da hikayesini gün yüzüne çıkardı.

Bineva Baba Ahmet Yesevi’nin temsilcisi

Araştırmalarının nasıl başladığını anlatan Dr. Cihan Yalvar, “Ben Çobankale Kazısı ekibindeyken makale yazacaktım. Birçok tarihi Osmanlı kaynağını araştırdım. Kaynaklarda Termal’de yaşayan Bineva Baba isimli bir dervişten bahsedildiğini fark ettim. Bineva Baba Yalova tarihi için çok önemli bir isim. 21 Temmuz 1302’de Bafeus Savaşı gerçekleştikten Yalova’ya Alperen akını gerçekleşiyor. Yani orduyla beraber bu Alperen olarak bilinen dervişler de geliyor. Altınova’dan Termal’e kadar yayılıyorlar. Bu isimlerden biri de Bineva Baba. Yalova bölgesindeki dervişlerin büyük ihtimalle başı Bineva Baba. Yalova’da yaşadığı bilinen 26 dede var ama kaynaklarda sadece Bineva Baba’nın ismi geçiyor. Termal’in fethinin de Bineva Baba sayesinde olduğu kaynaklarda yazılır. Bineva Baba aslında Hoca Ahmet Yesevi öğretisinden geliyor. Bineva Baba aslında Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli, Ahmet Yesevi gibi önemli bir isim. Hoca Ahmet Yesevi’nin Batı Anadolu’daki temsilcisi” diye konuştu.  

Yalova turizmine katkı sunacak

Bineva Baba’nın mezarının bulunmasının önemine değinen Dr. Cihan Yalvar, “Bineva Baba’nın mezarının ortaya çıkarılması Yalova’ya hem tarihi anlamda hem de turizm anlamında katkı sunacak. Bu zatın Termal’de olması bizim için çok değerli. Mezarı kaynaklarda kaplıca suyunun kaynağının yüksek bir yerine gömüldü diyor, orda güzel de bir meşe ağacı var. Mezarın orada olduğuna eminim” dedi.  

Bineva Baba’nın kabrini araştırırken Gökçedere Kalesi’ni keşfetti

Yalova Kent Konseyi seçimi ikinci tura kaldı Yalova Kent Konseyi seçimi ikinci tura kaldı

Bineva Baba’nın kabrini araştırırken aynı bölgede bir kale kalıntısı bulduğunu dile getiren Dr. Cihan Yalvar, şunları söyledi: “Gökçedere Kalesinden de bahsedeyim. Bineva Baba’nın yerini tespit ederken ormana girdik. Kocaman bir kale duvarı keşfettik. Bulduğumuz kale tamamen sahil yolu ile arka tarafı görüyor. Bu kalenin garnizon olduğunu düşünüyorum. Belki bir yerleşim yeri yoktu ama en azından askerlerin orada olup rahatlıkla kontrol edebildiğini düşünüyoruz. Termal’deki Kale için tespit çalışması başvurusunda bulunacağız. Yetkililer gelip bakacak, bazıları su kemeri dedi ancak bence kale. Çünkü su kemeri olsa daha düzenli olurdu.”

Kabri olmayan dedelere mezar yaptırılacak

Bineva Baba’nın kabrini araştırırken başka bir araştırmaya daha imza atan Dr. Cihan Yalvar, “Yalova’da yaşamış dedelerin isimlerini ve kabirlerini araştırmaya başladım. Bunun için Yalova’nın köylerini gezdim. Köylülere dede yatırlarının yerlerini ve hikayelerini sordum. Şu anda Yalova’da yaşamış 26 dedenin isimlerini tespit ettim. Bazılarının mezarı var, bazılarının yok. Mesela bunlardan en meşhurları, Termal’de Bineva Baba, Tavşanlı’da Hasan Dede, Çiftlikköy’de Erenler Dede, Gacık’ta Murat Dede ve Şahin Dede. Murat Dede köyün içinde, Şahin Dede OSB’ye yakın ağaçların altında. Tam da Bineva Baba gibi o tarz gömülmüş. Çınarcık’ta Hasan Baba, Çenköy’de de Yaren Baba. Bunlar en meşhurları ama mesela Kazımiye’de Bektaş Baba var. Çok da güzel bir yerdir, gittik yerine baktık. Tam da bu dediğim yerlerin hepsinde de kesinlikle birkaç tane meşe ağacı var. Mesela o Hasan Dede’nin kabrini ona özel yapmışlar, etrafını çevirmişler, ormanlık bir yerin ortasına yapmışlar. Tüm bu isimleri daha detaylı bir şekilde araştıracağız. Ondan sonra da Yalova İl Özel İdaresi ve Meclis Başkanımız Hasan Soygüzel ile beraber tek tek bu dedelere birer tane mezar yapıp, Yalova tarihine bir katkı sunmaya çalışacağız” açıklamasını yaptı. 

Editör: Manşet Gazetesi