Yalova ve mikro milliyetçilik

Yalova gündemine göz gezdirirken hemşeri derneklerinin federasyon oluşturduğu haberleri gözüme çarptı. Hem de yakın zamanlara iki ayrı federasyon kurmuşlar. Beni bilenler bilirler! Salt hemşeri derneklerine çok sıcak bakmıyorum. Çünkü zaten insanların çokça ayrıştırıldığı, çokça kamplaştırıldığı bir çağda bir zamanda bu tür derneklerin de kamplaştırma yaptığını, insanları daha çok ayrıştırdığını, insanların birbirine entegre olmasını, birbirine hemhal olmasını engellediğini düşünüyorum.

Şimdi Yalova’da yeni oluşturulmuş olan, kurulmuş olan federasyonlar, dernek federasyonlarından bir tanesi Karadenizler Federasyonu.

Karadeniz Bölgesi Hemşeri Dernekleri Federasyonu Karadeniz bölgesi illerinden oluşuyor. Diğeri de Anadolu hemşeri dernekleri. İç Anadolu’da, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinin hemşeri derneklerinden oluşuyor.

Yani hemşeri dernekleri federasyonu kurulurken bile bölgesel bir ayrım yapılmış, kamplaşmaya yol açılmış. Hepimiz Anadolu’da yaşıyoruz, hepimizin yaşadığı coğrafya Anadolu yani Türkiye coğrafyası. Anadolu coğrafyasında coğrafi isimler var, yani onlar sadece coğrafi isimdir. Bu o bölgenin coğrafyasını tanımlama için kullanılan isimlerdir. Yoksa coğrafik isimlerin başka bir özelliği yoktur. Başka bir sınıflandırma için kullanılamaz. Mesela Azerbaycan bir coğrafi isim tanımıdır, bölgenin adıdır. Azeri diye bir millet yoktur. Azerbaycan’da yaşayan insanlar Türk’tür o bölgede yaşayan, Gürcü, Lezgi, Lak, Kumuk, Dargin, Avar, Rus vb. birçok millet yaşayabilir.

Şimdi bazılarınız diyeceksiniz ki hemşeri derneklerinin neyine karşısınız, neden hemşeri dernekleri ilgili böyle bir tavır sergiliyorsunuz?

Ben de sizlere şunu sormak istiyorum: Mesela bu hemşeri dernekleri bugüne kadar ne tür hizmetler yapmışlar? Yani bir liste yayınlasınlar, yaptıkları işleri ilan etsinler. Hangi hemşeri dernekleri ise bunlar hepsi desinler ki biz hemşerilerimiz için şunları yaptık. Öyle bir çalıştık ki bu dernekler olarak hemşerilerimizin geleceklerinin, bugünlerinin daha iyi sağlayacak sistemler oluşturduk, hemşerilerimizin daha sosyal, daha kültürel, daha faydalı olmasını sağlayacak işler yaptık.

Ben gerçekten bekliyorum böyle bir faaliyet raporları ve ben kendimce hemşeri derneklerin yaptığı hiçbir iş göremiyorum. Belki bazıları yılda bir defa iki defa yemek veriyor, Ramazan’da iftar veriyor, aşıklar gecesi, hemşeri gecesi yapıyorlar falan hepsi bu. Onun dışında Hemşeri dernekleri niçin kullanıyor biliyoruz, ama gerçekler söylenmiyor ki, niye şimdi kafamızı yine kuma gömüyoruz.

Hemşeri derneklerinin kullanım amacı; güç elde etmektir, siyasi bir güç öncelikle...

Mesela hemşeri dernekleri seçim zamanı geldiğinde bu dernekler derki benim şu kadar oyum var, bizim bu kadar oyumuz var, işte o yüzden bize bir meclis üyesi verin, şunu verin bunu verin. Ya da pazarlıklar yapılır ekonomik rant pazarlıkları. Ekonomik güç elde etmek içinde bu derneklerin kullanıldığını düşünüyorum, başka ne amacı olabilir ki, hatta amaçlarını açıklasınlar, anlatsınlar.

Tüzüklerinde amaçlarını anlatmaları lazım zaten, faaliyet raporlarını da yayınlamaları lazım. Bakalım ne işler yapmışlar onları da görelim, bakalım inceleyelim hep beraber.

Bu arada yine bu hemşeri derneklerine baktığımızda kendi aralarında da bir çekişme olduğunu görüyoruz ki, aynı şehrin birden çok derneği var.

Hani önceden otobüs firmalarında vardı işte Malatya, hakiki Malatya en hakiki Malatya en hakiki öz Malatya falan gibi derneklerde kendi aralarında bu şekilde bir ayrışma var.

Özetle mikro milliyetçilik iyi değildir. Ben ayrışmak yerine birleşmek tarafındayım.