Hani derler ya rotası belli olmayan geminin yolu çok uzundur diye. Bir hedef koymalı insan bir yol çizmeli, bir plan bir program yapmalı zaten kervan yolda düzülür mantığı ile bir iş yapıldığında o işte çok fazla başarı beklemenin de pek anlamı yok. Kendimiz için planlarımız, kendimiz için hedeflerimiz rotalarımız olduğu gibi yaşadığımız çevre içinde hedeflerimiz planlarımız olmalı. Çünkü nasıl ki hedefi olmayan rotası olmayan, misyonu, vizyonu olmayan bir insanın ne kendine faydası ne de başkalarına faydası olacağı gibi rotası olmayan, misyon, vizyonu olmayan hedefleri belli olmayan bir şehrinde çok fazla gelişebileceği ilerleyebileceği pek gözükmemektedir.
Şehir bizim yaşadığımız aynı zamanda bizden birileri tarafından yönetilen ya da bizden birileri tarafından hizmetleri verilen, bizden birilerinin de şehrin yaşayışına gelişine işleyişine direkt etki ettiği bir mekanizma aslında. Dolayısıyla şehirde olan yanlışlıklar, şehirde olan düzensizlikler, şehirde olan hatalar, şehrin güzellikleri şehir trafiğindeki problemler, şehirdeki kültür sanat ile ilgili ve altyapı ile ilgili sorunları vesaire bir sürü problem var veya varsa bunun tek bir sorumlusu yoktur.
Bu şehirde yaşayan herkesin kendine göre sorumlulukları, suçları ve etkileri vardır. Herkes kendi etki alanınca, kendi yaptıkları ya da yapmadıklarından dolayı bu işlerden sorumludur. O yüzden bir şehrin yönetiminde bir şehri yönetirken, bir şehri değerlendirirken, şehirle ilgili eleştirilerde bulunurken, bundan kendimizi hariç tutamayız. Gördüğünüz bir yanlışı düzeltmek için bir şey yapmadınız. Yanlış olan şeyler istediniz. Şehrin menfaatine olmayan ama şahsi menfaatiniz olan şeyleri yaptınız. Bir sürü hatalar yapılırken sessiz kaldınız. O hatalara ortak oldunuz, en azından oy verirken şehri yönetecekleri seçerken, şehri atanmışları seçerken etkide bulunabilirdiniz. Etkide bulunmadığınız zaman siz de var olan tüm iyi ve kötü şeylerin müsebbibisiniz. Tüm iyi ve kötü şeylerin ortağı da sizlersiniz.
Yalova’nın şehir hedeflerini koymasının vakti gelmiştir.
Sizce vakti gelmedi mi?
Şehrin tamamının ya da büyük çoğunluğunun şehrin geleceğine ilişkin misyon ve vizyonunu belirlemeli değil midir?
Önümüzdeki on yılda, ya da yirmi yılda yaşadığımız şehir nasıl bir şehir olsun istiyoruz?
Çocuklarımızın büyüyecek, yaşayacağı şehir nasıl olmalı?
Sürekli sürdürülebilir hedeflere ihtiyacımız var.
Yalova’nın büyük projelere ihtiyacı var mı bilmiyorum. Ancak bildiğim şu ki şu anda yaşanabilir bir şehir olabilmesi için acilen çözülmesi gereken sorunları var. Bunlar için hızlı, akıllı ,ekonomik çözümler üretilmesi gerekmektedir.
Seçim sürecinde muhakkak ki bir çok aday projelerini ortaya koyacak. Yalova için çok büyük büyük projelerde ortaya konacaktır muhakkak ki...
Benim şahsi görüşüm ütopik projelerden çok, ulaşılabilir hedefleri olan projelere ve adaylara değer vermek onların sözlerine itibar etmek gerekir.
Siz kendinize inanın, başkaları da size inanacaktır.
Michel de Montaigne