Kısa bir zaman önce ilimizi yönetenler tarafından YALOVA için açıklanmış 10 proje haberini bende memnuniyetle izledim. Umarım bunlar başlangıç olur ve dahası da gelir. Bu projelerin bir kısmı devam eden ve bir kısmı da yeni yapılacak olan projeler. Açıklanan projelerden bir kısmına şerh koymak ve aklıma takılan bazı konuları da belirtmek istiyorum.
Öncelikle bir fikrin proje olması için üç önemli noktanın da belirlenmiş olması ve üzerinde çalışılmış olması – açıklanmış olması gerekir.
Proje bütçesi nedir ve nasıl karşılanacak ?
Proje için gerekli bürokratik çalışmalar ve düzenlemeler nedir ne neler yapıldı?
Proje için gerekli Teknokratik çalışmalar ve düzenlemeler nedir ne neler yapıldı?
Bu üç nokta belirlenmemiş fikirler proje olması beklenemez fikir, vaat ya da slogan olmaktan öte geçemez. Dolayısın ile yapılmış olan fizibilite çalışmalarının daha net açıklanması daha doğru olacaktır ki bunların hayata geçirileceğine olan inancımız artsın.
Projelerden bir tanesi hariç Yalova için gerekli ve doğru projelere olduğuna şahsen inanıyorum. Sadece Millet Bahçesi projesi Yalova için gerekli mi buna emin değilim. Açıklamada ‘’Şehrimizin önemli ihtiyaçlarından birini karşılamak maksadıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürüttüğümüz Millet Bahçesi projemizin başlaması için proje ihalesi yapılmış ve sonuçlanmıştır dense de ‘’Bence çok güzel bir sahili olan %60 oranında orman ve yeşil alan olan bir ilde millet bahçesi gibi bir yatırıma gerek yoktu.
Millet Bahçesi için harcanacak bütçenin daha elzem projelere aktarılması çok daha doğru bir çözüm olurdu. Mesela atık su altyapının yenilenmesi ya da yağmur suyunun yeniden kullanımına yönelik projeler yapılabilirdi. Zaten kıt olan paramızın daha gerekli ve önem sırası öncelikli projelere harcamak gerekliliği bizim gibi gelişmekte olan iller için çok önemli diye düşünüyorum.
Bu arada uzun zamandır gündemde olan ve bir çok muğlak – belirsiz hatta rahatsız edici noktaları olan OSB’ler ile ilgili de net kesin şüpheye açıklık bırakmayacak biçimde açıklamalar yapılması gerekliliğini de düşünüyorum. Gerçekten dün HAYIR denilenlere kapalı kapılar ardında EVET deniyor mu yoksa bunların hepsi dedikodulardan ibaret mi?
Yalova için projelere imza atarken önümüzdeki 50 yılı düşünüp gelecekte çocuklarımıza ne miras bıraktığımızı da düşünmemiz gerekiyor.
Aslında bir çok önemli kararı kimselere danışmadan tek başına almak çok büyük bir sorumluluk ve hatadır. İstişare etmek ya da kararlarına başkasının bakış açısını da eklemek ki bazen demokrasi bu işe de yarayabilir – kararların sonucundaki iyi ve kötü sonuçları da paylaşmak anlamına gelir. Hatta çok tabanlı danışma ve birlikte alınan kararlar daha kolay kabul görür çünkü insanlar yaratılış gereği parçası oldukları şeyleri sahiplenirler. Ve istişare yapmak aynı zamanda yöneticilerin alçakgönüllü olma erdemidir.
Alçakgönüllülük mütevazı bir erdemdir: Kim ki kendi alçakgönüllülüğüyle övünür, alçakgönüllülükten yoksun olduğunu gösterir. Alçakgönüllülük, erdemleri ölçülü kılar, kendi varlıklarınca bile fark edilmez, neredeyse yok sayılmış kılar.
Alçak gönüllülük, kendi gerçek değerini anlamaktır. Anatole France