Yalova da tersaneler can çekişiyor

2008 yılında hayata geçen tersaneler; Altınova ile Çiftlikköy ilçeleri, Tavşanlı, Taşköprü, Subaşı ve Kaytazere beldelerinin şehirleşmelerinde önemli rol oynarken, Yalova ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlarken, çok ciddi iş istihdamının da oluşmasını sağladı.

Konaklama, altyapı, konut, iş yeri gibi birçok altyapı eksikliklerinin planlı-programlı yapılmadan hayata geçirilen tersaneler, 17 yıl zaman kaybının ardındın şu an sektör can çekişmekte...

Altınova Tersaneler Birliği A.Ş. bünyesinde gemi üretimi yapacak firmalarla resmi antlaşmalar yapılarak, yatırımı ve üretimi gerçekten yapanlar yerine gemi inşasından anlamayanların içinde yer aldıkları bu önemli sektör büyük sekteye uğradı.
İstanbul Tuzla’da hemen hemen her gün yaşanan ölümlü iş kazalarının, Yalova Altınova Tersanelerinde en aza indirilmesi için yapılması elzem olan altyapı çalışmalarının hayata geçirilememesi, bugün birçok tersanenin el değiştirmesine veya kayyumlar tarafından yönetilmesine sebebiyet verdi.
Tersanelerde çalışacak, kaynakçı, borucu, elektrikçi, su tesisatçısı vb. gibi onlarca sanatkarın yetiştirildiği eğitim kurumlarının yetersizliği başta olmak üzere, vasıfsız işçilerin hem eğitim alabilecekleri, hem de masken olarak kalabilecekleri konut yokluğundan dolayı bugün Altınova ilçesi başta olmak üzere Tavşanlı ve diğer bölgelerde gözle görünür sorun ve sıkıntıların yaşanmasına yol açtı.
Neden seçilmiş ve atanmışlar Altınova’da ki tersanelerde yaşanan sorunların çözümü için bir girişimde bulunmazlar.
Ülke ekonomisi için çok ciddi katma değer sağlayan, Yalova’nın doğu yakasında yaşayanların, ekmeği aşı olan Tersanelerin üretimlerini arttıracak, siparişlerini zamanında teslim edecek, işçisinin iş güvenliği başta olmak üzere, alın terini zamanında ödeyecek, çalışan bekar işçisinin insan gibi yaşayacağı konaklama sorununu ortadan kaldıracak hizmetler ne zaman hayata geçirilecek?
Bu durum tersanelerin kurulduğu günden bu yana aynı şekilde sürdüğü müddetçe, sektörde onarılması büyük yaralar açmayacak mı?
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlaması için basın mensuplarıyla bir araya gelen Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca’nın, Hindistan’dan getirilen işçilerin Altınova’da rahatsızlık yarattığı şeklinde söylemlerini doğru bulurken, neden yurt dışından işçi getirildiğinin sebepleri, getirildiyse bu emekçilerin neden önceden hazırlığı yapılmamış sosyal tesis konforunda ilçe merkezinin üç-beş km dışında konuklama alanlarının oluşturulmadığının hesabı keme sorulacak?
2008’den bu yana tersane patronlarının iş yapacak personelin eğitimi, konaklaması, sosyalleşmesi için devlet kurumlarıyla ne gibi iş birlikleri yaptı?
Bekar gurbetçi Türk işçilerinin Altınova ilçe merkezindeki iş merkezlerinin bodrum katlarında, sağlıksız bir şekilde yaşamalarına seyirci kalanlar, bugün gemi siparişlerini zamanında tamamlayamayarak, kendi sonlarını hazırlarlarken, ülke ekonomisine verdikleri zarar ne ile ölçülecek.
İlk olarak, yurt içinden mi gelir, yurt dışından mı gelir bilinmez, bekar işçiler için sağlıklı sosyal konaklama tesisleri için hükümetin, öğrenci yurtları örneğinde tersane işçilerine konaklayabilecekleri tesisleri hayata geçirmeleri artık elzem olmuştur.
Bu önemli konun, gemi inşa eden iş insanlarının girişimleri, taşeron şirketlerin el atması, kentin seçilmiş ve atanmışlarının güç birliği ile bir an önce masaya yatırılması gereken kentin en büyük sorunlarından biri olduğu gerçeği asla sümen altı edilmemelidir.
Aksi takdirde, birbirlerinin işçisini üç-beş fazla verip kavga ve gürültüleriyle huzursuzluk yaşatan taşeron firmaların kavgalarını, mahalle aralarında evlerini bekar işçilere verirsin-veremezsin tartışmalarını, siparişlerini zamanında teslim edemeyen armatörlerin batmalarını sık sık görürüz...