Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Yalova Manşet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Gazetemizin sorularını yanıtlayan Bahçekapılı, Yalova için yaptıklarını aktardı. Sözlerine “Göreve geldiğimizden itibaren üniversitemizin resmini çizmeye çalıştık. Üniversitemiz hangi konumda onu belirlemeye çalıştık. İhtiyaçlarımızı belirledikten sonra da harekete geçmek istedik. 14 yıllık bir üniversiteyiz. Doğru planlama yapmadığınız zaman ileriye bir şey götürmenin mümkünatı yok. Bunlardan birincisi üniversite ile şehir arasında bir kopukluk vardı. Birliktelik yoktu. Göreve geldiğimiz günden itibaren ilk odaklandığımız şey şehirle barışmak oldu” diye başlayan Prof. Dr. Bahçekapılı, “Şehrin içinde olup organizasyonlara katılmak istedik. Her hafta topluma yönelik programlarımız var. Mesela bugün iletişim zirvemiz vardı. Türkiye’de yer etmiş insanları getirdik hayat tecrübelerini hayat tecrübelerini paylaşıyorlar. Bunun dışında Mühendislik Bölümümüzün her hafta bir programı oldu. Bunları şehirle paylaşmak istiyoruz. Biz ‘Yalova Üniversitesi olarak Yalova’dayız. Birikimimizi Yalova ile paylaşıyoruz’ temasını kullandık. Şehirle organik bağ kurmaya çalıştık” sözlerini sarf etti.
Tüm kurumlarla irtibat halindeyiz
Yalova Belediyesi ve İl Özel İdaresi’nin üniversite ile çok yakından ilgilendiğini dile getiren Bahçekapılı, şunları söyledi: “Hatta bizim eksik kaldığımız noktalarda belediyemize gidip diyoruz ki ‘Başkan bey bizim burada yapılması gereken işler var’ diyoruz. Onun dışında yapılması gereken kültür faaliyetleri, sempozyum faaliyetleri oluyor. Yalova’yı önceleyen projelerimiz oluyor. Yalova temalı yüksek lisans ve tez yapan öğrencilerimize burs veriyoruz. Eskiden daha içe kapanık bir üniversite vardı. Şimdi Yalova’daki tüm kurumlarla irtibat halindeyiz. Mesela biz sağlık müdürlüğü ile de iyi çalışıyoruz. Onu da şöyle yapıyoruz: Bizim Tıp Fakültemiz var. 30 tane doktor aldık buraya. Bu doktorları getirirken şunu alalım bunu alalım demiyoruz. Çünkü yarın afiliasyon olacak. Bu olurken Yalova’ya ne katabileceğimizi düşünüyoruz. Yalova’nın ihtiyaç duyduğu dallarda uzman arkadaşlar alıyoruz. Yalova’da onkolog getirdik mesela. Bir nörolog arkadaş getirdik Türkiye’nin en önemli Alzheimer ve Emes hastalığının profesörlerinden birisi. Yakın zamanda göreve başlayacak. Beyin cerrahı Yalova’da 1,2 tanesi ise biz 3 tane aldık. Personel bile alırken kurumlar ile görüşüyoruz. Neye ihtiyaç var ise ona göre hareket ediyoruz. Şehirle bütünleşmeden kastımız bu.”
Şehrin çocuklarını geri getiriyoruz
Yalova’da doğup büyüdükten sonra akademisyen olanlara yönelik bir çalışmaları olduğunu anlatan Bahçekapılı, “Bu arkadaşlardan farklı üniversitelerde görev yapanları yani ‘Yalova’nın çocuklarını’ buraya getiriyoruz. Bu şekilde şu an 20’ye yakın arkadaşı getirdik. Üniversiteyi yaşanabilir bir kampüs haline getirmek istiyoruz. Kampüste saat 2 olunca hayat bitiyordu gibi şikayetler vardı. Bunu değiştirmek istiyoruz. Kampüste peyzaj çalışmaları yapıyoruz. Ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Buralarda sadece öğrenci vakit geçirmeyecek. Dışarıdan insanlar da gelecek. Kampüs içerisinde ihaleye çıkarak farklı kafeleri getireceğiz. Bu sayede vatandaş da kampüse gelecek. Ben göreve geldiğim zamanda Yunifest için kampüsü açtım. 24 bin kişi geldi kampüse” dedi.
800 dönümlük dev projemiz var
Rektörlükten denize bakan 800 dönüm alanları olduğunun bilgisini veren Bahçekapılı son olarak şöyle konuştu: “Burayı 2 mimara çizdirdik. Buraya devasa bir proje yapacağız. 65 dönümü sadece spor alanı olacak. 200 dönümü sanat ve kültür. Tamamen tiyatroları, kapalı yüzme havuzları, spor salonları, sosyal tesisleri, yürüme yolları, devasa bir proje çizdirdik. Onun lansmanını yakında yapacağız.
Eti Bank’taki arazi konusuna gelince burası 3 yıllığına bize tahsis edilmiş. O 3 yıl süreci de pandemiye denk gelmiş. Yatırımcı bulunamamış. Şuan Ankara’da bize yeniden tahsis yapılması için yazımızı yazdık. Cevabını bekliyoruz. Onun 15 misli zaten bizim burada yerimiz var.”
Haber ve Foto Muhabiri : Paula Papureanu