Türkiye’de emeklilik maaşları üzerindeki tartışmalar sürüyor. 2024 yılında emekli olacaklarla 2025 yılında emekli olacaklar arasında yüzde 30 oranında bir maaş farkı olacağı gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Işıkhan, emeklilik sisteminde herhangi bir değişiklik yapmayı planlamadıklarını belirtti. Kamuoyundan gelen soruların, özellikle enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde bu tür konuların gündeme gelmesine yol açtığını ifade etti. Aylık bağlama oranlarındaki farklılıkların, emeklilik sisteminde büyük değişikliklere neden olabileceğini ancak buna gidilmesinin düşünülmediğini vurguladı.
Bakan, SGK ve bakanlık olarak çalışanların daha fazla üretime ihtiyaç duyduklarını, emekliliğin bir hak olduğunu hatırlattı. Çalışanlardan, sağlıklı iken üretmeye devam etmeleri yönünde ricada bulundu. Sistemde ne kadar uzun süre kalırlarsa emekli maaşlarının o kadar yüksek olacağını öngördüklerini dile getirdi.
Işıkhan, emekliliği Almanya ile kıyaslayarak, Türkiye’de 20 yıl prim ödenmesi durumunda 40 yıl emekli maaşı alındığını, bu durumun Almanya'da tam tersine işlediğini aktardı. Ayrıca, emekli maaşlarının yükselmesi için prim ödemelerinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Son olarak, en düşük emekli maaşının 12.500 TL’ye çıkarıldığını belirten Işıkhan, bu miktarın emekli maaşı alanların büyük bir kısmını temsil etmediğini, birçok emeklinin 50, 60 veya 80 bin TL gibi yüksek maaşlar aldığını ifade etti.