Bu yıl 24.’sünü yaptığımız Türk Boyları Kültür Şöleni ve 15. Türk Dünyası Gazeteciler Buluşmasını Covid -19 kısıtlama şartlarına uygun olarak gerçekleştirdik. Dünya coğrafyasından Türk dünyasına gönül vermiş gazeteci, politikacı ve fikir adamları ile beraber, gönül dostlarımız ve folklor gruplarımızı Yalova’da misafir ettik.
Kısıtlamalar olmasına rağmen bu yıl özel bir yıldı; Yalova’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yılı. Türk Devletlerinin SSCB’den ayrılıp bağımsızlığının ilanının 30. yılı ve Kurban Bayramı’nı hep beraber kutladık.
Her yıl olduğu gibi bu yılda Yalova da yapılan Türk Boyları Kültür Şöleni ve Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması etkinliklerinin Türk dünyası için ne kadar önemli olduğuna yakinen şahitlik ettik. Binlerce kilometre uzaklardan gelen gönül dostlarımız ile oluşturduğumuz köprünün önemini bir kez daha anlamış olduk.
Adriyatik’ten Çin seddine kadar yayılmış olan bir coğrafyada yaşayan Türk boyları ve akraba topluluklarının bir araya gelerek tanışması, bilişmesi, dertlerini, hedeflerini, hayallerini ve hem bugün hem de gelecek ile ilgili olarak düşüncelerini paylaşabileceği bir ortamın oluşması gerçekten çok önemli bir yaklaşımdır. Türk dünyasının konuşmaya daha çok bilişmeye ve daha sıkı birlik oluşturmak için daha çok yakınlaşmaya ihtiyacı olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Devletler bazında yapılan protokol görüşmeleri ve resmi görüşmeler tabi ki uzun süredir var ve devam ediyor ancak toplumların, kültürlerin bir araya gelip kaynaşması tanışması ve hatta tartışması ise devletler arası görüşmeler kadar değerli ve önemlidir.
Son yüzyılda bilinen tarihsel sebeplerden ötürü Türk boyları ve akraba toplulukları arasına birçok sınırlar ve engeller kondu ve gerçeklik o ki Türk Dünyasında özlenen, istenen birliktelik henüz sağlanmış değil. Türk dünyası ile ilgili hemen her kişinin Büyük Türk Birliği ideali vardır. Bu ideal yüz yıldır Türk dünyasına gönül vermiş olanların motivasyon – güdülenme kaynağıdır. Zaten Büyük Türk Birliği ideali uğruna çalışmalar yapmak her Türk fikir insanının görevidir. Vatan ne Türkiye'dir Türklere ne Türkistan. Vatan büyük ve müebbet bir ülkedir; Turan, Ziya Gökalp.
YAFEM olarak 24 yıldır durmadan sürekli bir biçimde bu ideal uğruna bazen herkese – her şeye rağmen yılmadan bıkmadan usanmadan çalışmaya devam ediyoruz. Türk dünyasına köprü olmak, Türk dünyasına açılan pencere olmak hatta büyük bir iddia ile Türk dünyasının fikir başkenti olmak iddiamızı 24 yıldır devam ettirmekle de gurur duyuyoruz. Büyük Türk Düşünürü İsmail Gaspıralı diyor ki; Koca bir milleti ayağa kaldırmak için her şeyden önce fikir lazımdır. Millet fikri uyanmadıkça ilerleyemez ve zihniyeti değişmedikçe medenileşmek ve yükselmek yoluna giremez. Milletin haline aşina olmadıkça, millete hizmet mümkün olamaz. Her sanatın iyi yönlerini ve uygunsuz hallerini görüp, öğrenip milli zaafın neden ibaret ve milletin neye muhtaç olduğunu anlamak gerekir. Milletin derdine aşina olmadan millete hizmet mümkün olamaz.
Günümüzde gözüken o ki eksikliğimiz birbirimizi yeterinde tanımıyor, bilmiyor hissetmiyoruz. Türk Dünyası daha çok bilişmeli daha çok konuşmalı daha çok ortak payda oluşturmak için çalışmalıdır. Açık fikirli olarak önyargısız bir biçimde Türk dünyasında yaşayan bizler güzel bir gelecek istiyorsak birbirimiz daha iyi tanıyıp bilişmemiz olmazsa olmaz bir gerekliliktir.
"Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu, Trakyalı ve Makedonyalı, hep aynı cevherin damarlarıdır. Bu damarlar, birbirini tanısın. Türk milletinin toplumsal düzenini bozmaya yönelik çabalar boğulmaya mahkûmdur. Türk milleti kendinin ve memleketinin yüksek menfaatleri aleyhine çalışmak isteyen bozguncu, alçak, vatansız ve milliyetsiz beyinsizlerin saçmalamalarındaki gizli ve kirli emelleri anlamayacak ve onlara hoşgörü gösterecek bir topluluk değildir."
Mustafa Kemal Atatürk