Güncel

TGC’nin 48. yıllık geleneği sürüyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından düzenlenen 2024 Sedat Simavi Ödülleri düzenlenen törenle 9 farklı dalda 19 ödül sahiplerine verildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından düzenlenen 2024 Sedat Simavi Ödülleri, 11 Aralık 2024 Çarşamba günü Burhan Felek Konferans Salonu’nda saat 14.00'te düzenlenen bir törenle,9 farklı dalda 19 ödül sahiplerine verildi. 

Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenen törenin sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş üstlendi. Tören, Atatürk ile silah ve çalışma arkadaşlarıyla birlikte, haber peşinde koşarken yaşamını yitiren gazetecilerin anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

“Mecbur kalırsan kalemini kır, sakın satma”

TGC Başkanı Vahap Munyar, açılış konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucu başkanı Sedat Simavi adına konulan ödüllerin bu yıl 48’incisini sizlerle birlikte paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kurucu Başkanımız Sedat Simavi’yi, basın mesleğine daha birçok hizmeti varken 11 Aralık 1953’te kaybettik. Onun ‘Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et, mecbur kalırsan kır, sakın satma’ sözlerini unutmadan bağımsız, bağlantısız gazetecilik anlayışıyla çalışmaya devam ediyoruz.”

“Şu anda 21 meslektaşımız cezaevinde”

Munyar, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkede basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü savunuyor, eleştirel gazeteciliğin önünü açmaya çalışıyoruz. Temel hak ve özgürlüklere saygı gösterilmesini, gazetecilerin örgütlenme haklarının korunmasını, haksız yere gözaltına alınmamalarını ve tutuklanmamalarını istiyoruz. Şu anda 21 meslektaşımız cezaevinde. Gazeteciliğin suç olmadığını ve demokrasinin yeşermesi için haberin serbest dolaşımının sağlanması gerektiğini hatırlatmaya devam ediyoruz."

“İsrail'in insanlık dışı saldırılarını kınıyoruz”

Başkan Munyar konuşmasında gazetecilere yapılan haksız fiziksel saldırılar konusuna da özellikle vurgu yaparak "Gazetecilere yönelik fiziksel saldırılarda cezasızlık uygulamasının sona ermesi için çabalıyoruz. Dünyada ve ülkemizde gazetecilik, en zor yapılan meslekler arasında yer alıyor. Özellikle Gazze’de, İsrail’in sivillere yönelik saldırıları sonucunda farklı ülkelerden 189 meslektaşımızı kaybettik. İsrail’in sivillere, sağlık çalışanlarına ve gazetecilere yönelik insanlık dışı saldırılarını bir kez daha kınıyoruz” sözlerini sarf etti. 

“Tek sesli değil, çok sesli bir toplum istiyoruz”

“Ödüllerin verildiği Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından düzenlenen 48. Sedat Simavi Ödülleri Töreni'nde konuşan TGC Başkanı Vahap Munyar, “Halkın haber alma, gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkı için mücadele ediyoruz. Gazetecilerin meslek etiğine uygun görev yapması ve dayanışma içinde olması için çabalıyoruz. Türkiye’nin tek sesli değil, çok sesli bir toplum olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Üyelerimizi ve meslektaşlarımızı bu ödüllerle teşvik ediyoruz

Gerçekleşen bu ödül törenleri hakkında da açıklama yapan TGC Başkanı Vahap Munyar, “TGC olarak zor koşullarda görev yapan üyelerimizi ve meslektaşlarımızı bu ödüllerle teşvik ediyoruz.  1977’den bu yana gazetecilik, bilim, sanat, edebiyat ve spor dallarındaki ödüller, bağımsız jürilerin titiz çalışmalarıyla sahiplerini buluyor. Bu yıl 48’inci kez dağıtılan ödüllerin seçici kurullarına özenli çalışmalarından dolayı yönetim kurulumuz adına şükranlarımı sunuyorum. Ödül alan meslektaşlarımızı, bilim, edebiyat, sanat ve spor insanlarını içtenlikle kutluyorum. Mesleğini tüm zorluklara rağmen evrensel gazetecilik ilkeleriyle ve özveriyle yapan tüm gazetecileri sevgi ve saygıyla selamlıyoruz. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kalktığı, demokrasinin yeşerdiği, cezaevlerinde gazeteci bulunmayan bir ülkede gazetecilik yapmayı diliyoruz” dedi.

Törende 9 dalda 19 ödül verildi

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, 11 Aralık 1953’te yaşamını yitiren TGC Kurucu Başkanı Sedat Simavi adına konulan ödüllerin 48 yıldan bu yana sürdüğünü belirtti. Güneş, “Ödüller; gazetecilik, radyo, televizyon, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında verilmektedir.Bu yıl 3500'den fazla kuruluş, fakülte ve yayınevine adaylar soruldu. 286 kişi ve eser ile 9 takım aday oldu. Toplamda 9 dalda 19 ödül verildi. Her yıl ödüllere ilgi artıyor. Meslektaşlarımızla dayanışma içinde özgür gazetecilik yapacağımız günlere dair umudumuzu çoğaltıyoruz” dedi.

Kaynak: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti