Sanayide sıklıkla kullanılan bir ısıtma sistemi olan termal yağ kazanları yüksek yangın tehlikesi içeren sistemlerdir. Su kazan sistemlerine göre dava verimli bir ısıtma sağlayan bu sistemlerde kullanılan termal yağlar birçok sebepten dolayı sanayide, gemilerde ciddi yangın hasarlarına sebep olmaktadır. Birçok farklı özellikte termal yağlar bulunmakla beraber ortalama olarak MSDS’leri incelendiğinde termal yağlar LEVEL 1 yanıcı ve Flashpoint (parlama noktası) 200 C ve üzerinde olarak tanımlanmaktadır.
Temelde yangın tehlikeleri değerlendirilirken Flashpoint (parlama noktası) esas alınır, ancak sistemler çalışırken belirlenen parlama noktalarının daha alt değerlerinde aktif olabilir. Parlama noktaları, test edilen malzemenin bileşenlerine bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, termal yağlar sistemde kullanılırken önerilen maksimum sıcaklıklarının yakınında veya üstünde kullanılırsa, ısı transferi sebebi ile zaman içinde akışkanlarının termal olarak bozulduğu kanıtlanmıştır. Bu degradasyon, termal yağın belirlenen parlama noktasından düşük parlama noktasına sahip olmasına neden olur. Genel olarak ısı transferi malzemesinin parlama noktasını azaltmaya neden olur böylece başlangıçta çalışma sıcaklığında yanıcı olmayan termal akışkanlar, zamanla çalışma koşullarında yanıcı hale gelebilir. Bu gibi durumları önlemek için üreticiler sistemlerde kullanılan termal yağların düzenli olarak en az yılda bir kez parlama ve akışkanlık testlerinin yapılmasını önermektedirler.
Termal yağ ısı sisteminde, termal yağlar belirli bir basınç altında kullanılır, bu durum ise yağın sis veya sprey oluşturmasını sağlar, özellikle flanşlı bağlantılar gibi kaçak noktaların çevresinde, vanaların çevresinde ve boru tesisatındaki bağlantı noktalarından oluşabilecek bir kaçak dışarıya kolay yanabilecek termal yağ sisi ve buharı çıkışına neden olur. Bu sis veya buharlar, motorlar, pompalar ve elektrikli ekipman gibi tutuşma kaynaklarının mevcut olduğu ortamlarda yangına sebebiyet verirler.
Bu nedenle, termal yağ kullanılan sistemlerde alev alabilen ve bir yangına ya da patlamaya neden olabilecek termal yağdan meydana gelen patlayıcı atmosferler hem sistemin içinde hem de dışında her zaman bulunabilir.
Termal yağ sistemlerindeki yangınlar genellikle yalıtımda meydana gelir. Bir vana, flanş veya alet portundan cam elyafı veya mineral yün gibi “açık” tipte yalıtım malzemelerine sızıntı yapan sıvı, sızıntının kaynağından etrafa yayılır ve izolasyon içinde yanıcı bir ortam oluşturur. İzolasyon çıkarılır veya delinirse, mevcut oksijenin artmasından dolayı termal yağın kendiliğinden tutuşması oluşabilir. Kendiliğinden tutuşma ayrıca çalışma sıcaklığında ani bir artıştan da kaynaklanabilir.
Yine termal yağ sistemlerindeki yangınlar delinmelerden ya da sistem üzerinde yapılan sıcak ya da soğuk çalışmalar sırasındaki hatalardan da kaynaklanır. Termal yağ akışkan sistemleriyle ilgili yangın olayları maalesef tahmin edilenden daha yaygın ve son derece ciddi olabilir. Termal yağ sistemlerinde operasyon sırasında yağ ciddi anlamda yüksek sıcaklıklarda kullanılır.
Termal yağ sistemlerindeki yangınları önlemek ve b yangınlardan korunmak için bir dizi ciddi önemlerin alınması gerekmektedir. Yine bu tür sistemlerin işletilmesinde kalifiye personel kullanılması elzemdir. Sistemler sürekli bakımlı olmalı ve sürdürülebilir biçimde güvenlik önlemleri alınarak çalıştırılmalıdır.