Tatil bitti


Yaz tatili bitti. Şimdi eylül ayının gelmesiyle birlikte okulların açılması konusu da gündemde. Tatil sona erdi.  Çocuklar  okullarına kavuşacak...

Bununla birlikte rahat ve esnek bir tatil süreci yerini planlı kurallarla, derslerle ve  sorumluluklarla dolu okul dönemi olacaktır. Bunun yanı sıra okula yeni başlayacak veya okul değişikliği yapacak çocuklar için okul demek; tamamen yeni bir sürece geçiş yapma ve bu sürece uyum sağlayabilmek anlamına gelir.

Tüm bunların sonucunda eylül ayının gelmesiyle beraber çocuğun yaşı ve kaçıncı sınıfa başladığı fark etmeksizin hem çocuklarda hem de ebeveynlerde okula uyum süreci hakkında farklı duygusal durumlar ortaya çıkabilir.

Özellikle yeni okula başlayacak çocuklara olumsuz hikayelerden bahsedilmemeli. Çok yüksek ve iddialı konuşmalar da yapılmamalı.

Okula başladıktan sonra çocuğun yanında okulla ilgili ve öğretmenle ilgili olumsuz hiçbir konuşma yapılmamalı çocuğun yanında, ortada doğal ve soft olunmalıdır. Aklınıza takılan ne varsa çocuktan bağımsız olarak birebir öğretmeni ve okul İdaresi ile tek görüşülmelidir.

Çocuk okula getirilirken çok fazla üst üste yönerge verilmemeli merak ettiği soruları az öz kısa cevaplayarak öğretmenin mutlaka sana bu konuları anlatacak okul güvenli bir yer gibi rahatlatıcı ve okul bittiğinde herkes evine gidecektir okulda gece kimse kalmıyor kural böyle demekte fayda var.

Çocuğun ilk gün itibariyle şununla oyna bununla oynama gibi bunu tanıyorum o yandakini hiç tanımıyorum onunla oynama gibi onun sosyal hayatına müdahale edilmemelidir.

Çocuğun adına kararlar verilmemelidir. Çocuğunuza "eminim okulda çok güzel arkadaşlıklar kuracaksın hemen olmayabilir ama zamanla birbirinizi tanıdıkça teneffüsler dahi çok eğlenceli gelecektir." Demek bile çocuğa iyi gelecektir.

Özel ya da devlet tüm okulların rehber öğretmeni vardır. Aşamadığınız noktaları sınıf öğretmeniniz ve okul rehber öğretmeninden mutlaka destek isteyiniz.

Çocuğunuzun her zaman yanında olunuz, ancak onun arkadaşı değil hep anne ve babası olarak ilerlemelisiniz.

Oryantasyon dediğimiz dönem çocuğun başlı başına bir okula uyum sürecidir. Çocuğun okula oryante olabilmesi için eğer okulda kahvaltı varsa okulda kahvaltısını yapmasını, eğer kahvaltılı bir programa dahil değilse mutlaka evden güzel bir kahvaltı yapılarak çocuk huzurlu bir şekilde kısa güzel sözler eşliğinde okula bırakılmalıdır. Aynı şekilde kapıda ağlama, ayrılamama gibi bir durum söz konusuysa sakinleşmesini bekleyip komutları tekrarlayınız.

Çocuğa daha öncesinde hangi okula gideceği söylenmeli ve okula başlamadan önce kendisine okuyacağı yer gösterilmelidir. Bu sürece adapte olma hızını artıracaktır.

Çocuğunuzdan beklentilerinizi bir daha düşünün !

Büyük beklentiler büyük yükler olarak çocuklarınıza yansır. Bu nedenle çocuklarınız ile beklentilerinizi gözden geçiriniz. Kendinize ilk soracağınız soru “Bu çocuğum için gerçekten gerekli mi? Yoksa sadece bunu ben mi istiyorum?” Okul süreci kendi beklentilerimiz ile çocuğumuzun gerçek ihtiyaçlarının birbirine karıştığı bir dönem. Bu nedenle önce ebeveyn olarak değişim ve denetime kendimizden başladığımızda çocuklar için sağlıklı büyüme ve olgunlaşma ortamını yaratabiliriz.

Öğrenmenin merak ve keyifle gerçekleştiği, okulun gereklilik, zorunluluklardan çıkıp özgürce fikirlerini ve duygularını paylaştıkları bir alan olduğu, eğitimin içinin bilim, sanat, felsefe ve kültür ile doldurulduğu, çocuklarımızın okul çatısı altında güzel anılar biriktirdiği bir yıl olsun.

Yine oryantasyon sürecini rahatlatacak bir yöntem çocuğun okula servisle gidip gelmesidir. Bu saat, disiplin, rutinler anlamında çok kıymetlidir.

Çocukların öğretmeni değil annesi ve babası olmamız yeterlidir.

Onlar bizden sadece ebeveynlik yapmamızı istiyorlar.

Çocuk eve geldiği zaman ara ara ona ‘’Bugün seni okulda en mutlu eden şey neydi?’’ ya da ‘’Bu hafta nasıl geçti?’’ demek güzel bir şeyken, ‘’Bugün seni okulda üzdüler mi?, Her şey yolunda miydi?, Ben bir tehlike gördüm’’ gibi olumsuz cümleler ve yönergeler yöneltmeyelim.

Bununla birlikte çocuğunuza her konuda yanında olduğunuzu söyleyiniz.

Çocuğun ilk zamanlar çantasını hazırlamada okul kıyafetlerini giymede yardımcı olurken yavaş yavaş bu süreçten kendimize çekmeliyiz.

Oryantasyon çocuğun ilk düğmesidir. İlk düğme nasıl iliklenirse öyle gider. Sağlıklı, neşeli ve başarı dolu bir başlangıç olması dileklerimle...