Siyaset ve futbol ilişkisi

 Futbol günümüzde farklı toplum kesimlerini, ayrı dünya görüşüne ve ideolojilere sahip insanları ve hatta parti liderlerini dahi aynı takımın taraftarlığı kimliğinde buluşturmayı başarır ve siyasetin kapsama alanındadır.

Siyasette, bu popüler alanı kullanarak popülist politikalar yürütür. Siyasetçiler oy almak, gerektiğinde toplumu sosyal, ekonomik ya da siyasi sorunlardan uzak tutmak ve egemenliğini korumak için futbolun varlığına ihtiyaç duyar.

Futbol aracılığıyla halka mesaj vermek ve futbolun sempatisini kullanmak bugüne kadar pek çok siyasetçinin tercihi olmuştur.

Politikacılar gittikleri şehirlerde yaptıkları toplantılarda veya halka hitap ederken, o ilin veya ilçenin takımının atkılarını boyunlarına takmaktan çekinmezler.

Siyasetçiler stadyumlarda boy göstererek bir anlamda halka karışır ve statta bulunan coşkulu kitlenin enerjilerinden faydalanarak sempati kazanmaya çalışırlar.

İktidarı elinde bulunduranların futbolu hegemonya aracı olarak sürdürdüğü popülist politikalara yaptıkları sıkça görülmektedir. Dolayısıyla kaçınılmazdır ki futbol siyaset ilişkisinin en somut yansımaları, dönemin siyasi meselelerine bağlı olarak stadyumlarda gerçekleşir.

TFF, kimi zamanda siyasetteki etkili ve yetkili kişiler makam, mevkii ve ilişkilerini kullanarak oyunun içine dahil olurlar.

Son olarak da hayret ediyorum Elâzığ Atatürk Stadyumu isminden Atatürk ismi çıkarıldı. Atatürk ismi kimleri rahatsız ediyor merak ediyorum. Atatürk bizim liderimizdir ve Cumhuriyetimizin kurucusudur.