Şehrin ulaşımında raylı sistem

Bu konuyu oldukça önemsiyorum ve gündemde kalmasını da arzu ediyorum. Rasyonel ve geleceğe dönük planlamalarda şehirler için raylı sistem muhakkak planlanmalı. Bu şehirlerin sınıf atlamasına neden olur. Hatta devler ligine yükseltir.  Önemli olan şehirler için hedef ortaya koyabilmek ve bu hedeflerin de fizibilitesi yapılmış uygulanabilir oluşu. Ben hızlı tren yönüyle şehirler için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Zaman zaman kamuoyunda tartışılıp gündem oluşturması gereken bir yaklaşım. Şehirler için daha fazla projeler gündemde olmalı, olacaktır da.

Gelelim bizim trene. Hem de hızlısına hem de ulusal ağa bağlanmış uçakla yarışan konforu ve hızına. Ankara, İzmir, Erzurum derken Türkiye’nin bir ucundan diğerine gidebilmek vatandaş için lüks değil... Orhangazi’ye kadar gelecek bu ulaşım ağında Yalova treni kaçırıyor mu?

Kaçırmamasını temenni ediyorum. Öğrencilik yıllarımda az mı gelip gitmiştik trenle. Haydarpaşa Gebze banliyö treni bizi ulaştırırdı kısacık zamanda. Neyse, şimdi hızlı treni konuşmanın zamanı. Şehir içi, hele hele tüm körfezi dönecek tren ağını dillendirip bazılarının uykusunu kaçırmak istemem. Hem neden olmasın ki, ucuz, rantabl, emniyetli ve çevreye minimum zarar veren hafif raylı sistem planlamalarda hep masada olmalı, gündeme gelmeli.

“Ulaşım uzun dönemli makro planlar ile çözümlenebilir’’

Şehrin 50 yıl sonrasını şimdiden görüp ona göre planlama yapılırsa daha sonrasında yap-boz tahtasına dönmez. Büyük şehirlere baktığımızda hep metro ile sonradan tanıştılar. Nostaljik tramvay ile tanışan şehirler daha sonrasında hafif raylı sistem ve nihayetinde metro, tüp geçit yatırımları karşınıza çıkar. İlimizde raylı sistem ve ulusal demiryolu ağı çok uzak gibi görülse de ulaşımda bence şimdilerden planlamaya alınıp kısım kısım uygulanabilir.

Örneğin Yalova ile Çiftlikköy arasında hafif raylı sistem ile şehrin göbeğine kadar gelebilmenin keyfini düşünebiliyor musunuz?

Nostalji belki canlanacak büyüklerimizde ama tramvay mı dersiniz, hafif raylı sistem mi dersiniz, bir şekilde demiryolu ağı ile bütünleşme hedef alınmalıdır. Hafif raylı sistem ile coğrafi şartları müsait olan ilimizde neden kimse bunu net olarak dillendirmiyor merak ediyorum. Belki mevcut taşıma sisteminin oy ve kamuoyu baskısı olacaktır ama toplum adına yapılacak yatırımlar, trafik kazaları, maliyet azalışı ve konfor düşünüldüğünde uzun dönemde taşıma işi yapanlar bile iyi oldu diyeceklerdir.

Şehirler büyüyor, nüfus artışı net olarak önümüzde ve ulaşımın kolay ve ucuz olabileceği çözümler hep masamızda olmalıdır. Bana kalsa sahil bandından tüm ilçelerimizi birleştirebiliriz. Şehir merkezinden üniversiteye hafif raylı sistem ile işe başlanılabilir. Çok zor ya da ulaşılamaz demek değil “Yalova Treni”. Gerçekten isteyip istemediğimize bağlı açıkçası. İhtiyacını hissetmemize bağlı.  Bence tren kaçmadan, diğer iller bu nimetten yararlanıyorken Yalova’nın da bu lige yükselmesi lazım.

Lojistik yönüyle de raylı sistemle taşıma maliyetinin bu denli düşük olduğu dikkate alınmalı. OSB’lerin mamul üretimlerinin sevkleri ve hammadde tedariki de bu yönüyle rekabet güçlerini artıracaktır. Diğer yönü de her zaman alternatif ulaşımın oluşunun sağlayacağı avantajlar. Stratejik olarak da lojistikte alternatiflerin olması rekabet gücümüzü artıracaktır. Her türlü doğal afet ve krize karşı elimizin altında alternatiflerimizin olması gerekir. Bu yönüyle karayolu ulaşımının yükünü çok artırmamak gerekiyor.  Düşünmek ve hayal etmek. Kişisel olarak ayakları yere basan hedefler ile her birimizin şehrimize olan katkımız artan oranda devam edecek, etmeli de…

Yalova’nın Ulusal Raylı Sistem ile buluşması ulaşılamaz bir hedef değil

Ulaştırma Bakanlığı’nın Ulusal raylı sistem ağında Yalova bir noktadan entegre edilerek bağlanmalı. Orhangazi tarafından olması bana daha mantıklı geliyor. Çünkü yerli otomobil üretimi yönüyle de ekonomik etkileşimimiz daha da artacak. Bu kadar yakınlaşacak olan sistemden ayrı kalmamız doğru değil. Demiryolları devlet politikası olup bu gelişimden ilimizin de yer almasının gerekliliği çok net.

Kolay ulaşılabilir kent kimliğinde raylı sistemin hem şehir içinde hem de şehirler arası ulaşımda önemi konusunda takdiri okurlarıma bırakıyorum. Yeter ki istensin.

Başka bir yazımda buluşana kadar kalın sağlıcakla…