Uzun süreli açlıktan ve hareketsizlikten dolayı ramazanda metabolizmamız yavaşlar, bunun sonucunda kilo alımları gözlemlenebilir. Ancak sayacağımız bu maddeleri dikkate alırsanız yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırabilir hatta kilo vermeyi hedefleyebilirsiniz.
- Günde 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin
Suyun vücudumuzun vazgeçilmezi olduğunu biliyoruz. Ramazan ayında da en önemli besin ögelerinden biri sudur. Metabolizmayı hızlandırmak için en önemli unsurlardan biri olan su tüm gün susuz kalmış ve bitap düşmüş vücudumuzun yakıtı olacaktır. Uzun süre açlık ve susuzluk; kabızlık, hazımsızlık, gaz, şişkinlik, halsizlik, baş ağrısı gibi sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle günde 2 litre suyu iftar ve sahur arasında tüketmeye özen göstermeliyiz.
- Sahurunuzu yapmadan oruç tutmayın
Günlük hayatımızda az az, sık sık beslenmenin sağlığımız açısından en iyi yöntem olduğunu biliyoruz. Bu yöntemi ramazan ayında da uygulamamız hem sağlığımız hem metabolizmamız açısından en etkili yol olacaktır. Gün içerisinde yemek yediğimiz süre kısıtlı olduğundan, sahuru atlarsak almamız gereken kaloriyi alamayabiliriz. Yetersiz beslenmeyle metabolizmamızın daha da yavaşlayacağını unutmayalım. Bunun için öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahura kalkılmalıdır.
- 2 fincan yeşil çay tüketin
Yeşil çay metabolizmanın hızlanmasına yardımcı besinler arasında baş sıralarda yer alır ve vücudumuzun yağ yakım hızını arttırır. Aynı zamanda kalp dostudur, içerdiği kateşinler (antioksidan maddeler) sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bu sebeple sahurda ve iftardan sonra olmak üzere, demleme ya da poşet 2 fincan yeşil çayı günlük rutinimize dahil etmeliyiz. Ancak tansiyon hastalarının dikkat etmesi, içilen yeşil çayın günde 1 fincanı geçmemesi önemlidir.
- Ev içi 30 dakikalık egzersizleri ihmal etmeyin
Hareket metabolizmanın bir diğer anahtarıdır. Evde kaldığımız bu süreçte, ev içinde hareket etmek oldukça zor olabiliyor ancak düzenli olarak akşam saatlerinde iftardan sonra yapacağımız 20-30 dakikalık egzersiz hareketleriyle vücudumuzu ve metabolizmamızı harekete geçirebiliriz. Ayrıca metabolizma yavaşlamasındaki bir diğer etken vücuttaki kas yoğunluğunun az olmasıdır. Bu sebeple harekete geçmeli ve kas kütlemizi arttırmalıyız.
- Düzenli uyumaya gayret edin.
Günlük 6 saatten az ve 10 saatten fazla uyumamalıyız. Uyuma ve uyanma saatlerimiz düzenli olduğunda vücudumuz bunu bir alışkanlık haline getirecektir ve uyanma saati geldiğinde metabolizma hızlanmaya başlayacaktır. Ancak ramazanda uyku düzeninin bozulduğunuz görüyoruz. Sabaha karşı uykuya dalıp öğleden sonra uyanmak sağlığımız ve metabolizmamız açısından dengesizliklere sebep olacaktır. Bu nedenle sahura kadar uyuyup sahur sonrası tekrar uyumak hem yeterli saat uykuyu hem verimli uykuyu getirecektir.
Bahsettiğimiz bu 5 maddeyi bugünden itibaren ramazan yaşantınıza dahil edebilirseniz kendinizi her zamankinden çok daha zinde hissedeceksiniz. Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.