Orman yangınları için istatistikler ışığında yangın önleme (Prevention) ve yangından korunma (Protection) önlemlerinin alınması gereklidir. Önlemek ve korunmak söndürmekten her zaman daha ucuzdur. Yangının çıkmasına engel olmak veya çıkacak yangınların sayısını azaltmaya yönelik tedbirleri almak yangınla mücadelenin en iyi, en kestirme ve en ucuz yoludur. Riskli orman alanlarının belirlenip bu alanlarda her türlü koruma önleminin alınması, halkın eğitilmesi, bilgilendirilmesi, uyarıcı levhalar asılması, kamu kuruluşlarıyla iş birliği yapılması gibi biz dizi sürekli ve sürdürülebilir önlemleri almak gereklidir.
Öncelikle Orman oluşturma sırasında doğru ve bilimsel bir çalışma yaparak, bölgelere göre doğru ağaç floralarını seçmek gereklidir. Ekilecek ağaç türleri seçilirken; ilkim yapısı ile beraber topolojik yapı ve mevsimsel etkenler ile ağaçların özellikleri seçilmelidir. Yangın yayılımını engelleyici ekim yöntemleri, boşluklar, hatta belki belirli bölgelerde farklı daha zor yanan ağaç türlerini seçmek gerekebilecektir. Ormanlarda doğru bakım, tutum, temizlik, kesim ve sürekli bir orman kontrolü yapılmalıdır. Bu çerçevede ormanlarda belirli bölgelerde insansız veri istasyonları kurularak sürekli bir veri alarak ormanları izlemek doğru bir seçim olacaktır. İnsansız veri istasyonlarından, ısı, nem, rüzgâr, görüntü, duman ve yangın bilgili alınarak sürekli kontrollü bir izleme yapılarak hem çıkabilecek yangınlar engellenebilir hem de çıkması muhtemel yangınlar ramak kala iken engellenebilir. Yangın emniyet yolları, gözetleme kuleleri yapmak ve bunları telli-telsiz muhabere sistemi ile donatmak temel gerekliliklerden biridir. Trafiğin yoğun olduğu bölgelerdeki karayolları kenarlarındaki ve demiryolları kenarlarındaki yangın şeritleri ile yangın emniyet yollarının yangın mevsiminden önce bakımlarını yapmak da önemli bir önleyici tedbirdir.
Önleyici tedbirler organize ve birbirini tamamlayıcı birçok parametreyi içermelidir. Sürekli ve sürdürülebilir olarak alınması gereken tüm tedbirler dönemsel olarak yeniden analiz edilip değerlendirilmeli ve gerekiyorsa güncellenmelidir. Anaokulundan başlayan bir süreç ile sürekli bir biçimde bilgilendirme yapılmalı, halkımız yangına karşı bilinçlendirilmelidir. Sürekli bir biçimde medya kamu spotları yapılarak yangından korunma bilinci canlı tutulmalıdır. Gerekli noktalara güncel çarpıcı uyarı ve bilgilendirme levhaları asılmalıdır. Sürekli sürdürülebilir olarak güvenlik denetimleri yapılarak, piknik ateşi, anız yakma, avcılık, terör, kundaklama gibi yangına sebebiyet verici eylemler engellenmelidir. Orman içindeki yollarda, orman idaresince belli edilmiş konak yerleri dışındaki gecelemeyi ve orman idaresi tarafından hazırlanmış ocak yerleri dışında ateş yakmak yasaklanmalıdır.
Periyodik olarak ciddi bir biçimde yangın risk analizleri yapılmalıdır.
Önleyici tedbirler ise yangın çıkmadan önce alınan ve söndürme mücadele faaliyetlerinde etkili olacak önlemledir. Modern yöntemler ile yapılan gerçekçi yangın risk analiz duruma göre ormanlarda gözetleme tedbirleri alınmalı insanlı insansız gözetleme kulelerinden yangın başlangıç haberleri en hızlı biçimde alınacak şekilde düzenlenmeli, başlangıç aşamasında ve mücadele sürecinde doğru ve tüm birimler ile koordinasyon yapılabilecek haber merkezleri kurulmalı , diğer kurum ve kuruluşlar ile haberleşme sağlanmalı, yangın risklerine ve yangın istatistiklerine göre riskli bölgelerde riskli mevsimlerde yangın işçisi bulundurulmalı, yine mevsimsel ve yangın riskine göre riskli bölgelere yakın Arazöz, Uçak, Helikopter, gibi yangın söndürme araçları konuşlandırılmalıdır. Yangın emniyet yolları sürekli bir biçimde kullanıma hazır tutulmalıdır ve yangın şeritleri uygun biçimde olmalıdır. Yangın mevsimi boyunca yangın riski yüksek ormanlarda motorize yangın ekiplerini bulundurmalıdır.
En sonunda da orman yangınlarının söndürülmesi için mücadele etmeye her zaman hazırlıklı olmak gereklidir. Orman yangınlarının söndürülmesi uzmanlık, taktik ve strateji isteyen bir iştir, üstelik söndürülmesi çok zordur, Kanada Amerika gibi çok yüksek teknoloji kullanana ülkelerde bile haftalarca aylarca yanmakta ve kontrol altına alınamamaktadır. Orman yangınları ile mücadele ederken; yangının cinsi ve büyüklüğüne göre gerekli söndürülme yöntemleri kullanılmalıdır. İyi bir organizasyonla birlikte Arazöz, Helikopter ve Uçak gibi yangının durumuna göre uygun araçlarla yangına karşı savaşılmalıdır.