Öfkelimi misin?


Pierre Hadot-Yaşam için Felsefe kitabından küçük bir şiir...

Yaşamın düzeni

Güzel bir yaşam seni biçimlendirsin mi istersin?

Geçmişten seni kaygılandıracak bir gıdım gelmesin.

Mümkün olan en az şeye sinirlenesin.

Bitimsiz şimdi seni sevindirsin.

Hiç kimseye kin beslemeyesin ve geleceğe gelince, onu Tanrı'ya [doğaya] bırak gitsin.

Öfke insani bir duygudur. Öfkelenmek insanı koruma açısından faydalıdır aslında. Ancak yerinde ve zamanında olduğunda.

Öfke duygusunun, fiziki, ruhsal tarafları mevcuttur. Biyolojik boyutuyla  öfke; anında beynimize kimyasal salgılanır. Kin, öfke, nefret, kıskançlık ve düşmanlık. Bununla ilgili insan beyninde asitli kimyasallar salgılanıyor. Belirli orandakini vücut 'para sempatik sistem' tehlike geçti diyor ve asitlerden vücuttan temizleniyor. Eğer bir kaç gün sürerse 'koruma hasarı' başlıyor. Mesela mideniz kazınır, mide sindirim hastalıkları çıkar ortaya. Omuz, boyun kasları kasılıyor, romatizmalar artar damar direnci azalır. Tansiyon yüksek setreder. Kalp ritmi hızlanır, çarpıntılar olur ve büyüme hormonu durur. İşte bunun içindir ki öfkenin birinci zararı kişinin kendisinedir. Şu anda biyolojik olarak da ölçülebiliyor. Beynin böyle bir fonksiyonu vardır. Savaş ve kaç durumuna giren beyin savaşırsa kavga, öfke oluyor. Kaç derse tansiyon düşüyor ve kişi bayılıyor. O kişilik yapısına göre ya savaş tepkisi veriyor, ya da kaç tepkisi. Bu bir vücudun savunma mekanizmasıdır aslında. Bu sürekli olursa, hastalık ortaya çıkıyor ve ilişkilere zarar veriyor

Bu nedenle hep diyoruz ki duyguları tanıma, duygularının adını koyma, hangi duyguları beslemeli, hangi duygularla baş etmeli ve duygularımızı nasıl yöneteceğimizi erken çocukluk yaş dönemleri itibari ile yönetilmesi gereken en özel süreçtir diyoruz biz eğitimciler.

Erken çocukluk dönemi itibari ile sokak oyunları, geleneksel oyunlar hiçbir şekilde akranları ile bir araya gelip oyun oynama fırsatı yoksa çocuğunuzun o vakitte okulda mutlaka Beden Eğitimi ve Spor öğretmenleri beden eğitimi dersinde ya da öğle tenefüsün de çocuklara geleneksel oyun oynatmalı o oyun sırasında çocuk kendini gerçekleştirebilmeli. Sırada bekleme, sabretme, sesini duyurma, lider olma, lider olan arkadaşı destekleme, bir sonraki oyunda hedef değiştirme, hedefe nasıl varacağını belirleme, kaybettiğinde kazanamadığında öfke kontrolü sağlama gibi ancak bu şekilde gelişir.

Evde sırayla konuşmayı çocuklar büyüklerinden öğrenir. Ebeveynler birbirlerine anlayışlı ve sabırlı davranırsa çocuklarda çevresine ayna görevi görür.

Öfke kin ve nefret yerine, affedici olmak çok daha huzurlu.

Her zaman affetmek zorunda değiliz ama en azından süreci kabullenip önümüze bakmaya devam etmemiz gerekir.

Konu, durum, şartlar ne olursa olsun süreci kabullenmek çözüme giren en sağlam adımdır.

Öfke ile kalkan zararla oturur. Öfkeliyken kararlar vermemeye, öfkeliyken cevap vermeme hakkımızı kullanmamız gerektiğini hatırlatır herkese öfke yerine sükunet dilerim.

İnsan önce kendisinde başlamalı öfke kontrolüne.

Bugün çok öfkelendiğiniz bir duruma inanın yarın ya da öbür gün aynı öfke duygusunda olmayacaksınız.

Huzurlu ve mutlu müzikler, huzur veren filmler, okuduğunuz kitapların içeriği sizi hissettireceği duygular, hoş sohbet edebileceğiniz dostlar ve sağlıklıysak eğer öfkelenecek hiçbir şeyimiz olmamalı der, huzurlu, mutlu, günler dilerim.

Öfkeli misin?

Öfkeni bırak gitsin.

Gitmiyor mu kov gitsin...

Geri mi döndü öfken...

Söyle ona ilgilenmiyorum de...