Maddi manevi pek çok şey için kullanılan bu ifadenin bilimsel bir açıklaması, fizyoloji doktosı sahibi, beyinle ilgili çalışmaları ile tanınan, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Serkan Karaismailoğlu tarafından yapılıyor: Duyu reseptörleri gençliğimizde her tadı, duyguyu çok yoğun bir şekilde hissetmemizi sağlarken, yaşlandıkça duyu reseptörlerimiz de eskisi kadar hassas olmamaya başlarlar. Yani çocukluğumuzda, gençliğimizde yediğimiz yemeğin tadının artık bize aynı gelmemesinin sebebi bu. Peki eskiden bu kadar yaygın olmayan çocuk tacizi, öğretmen dövme, doktor dövme, evden kaçma durumları ne olacak?
Muhakkak eskiden de vardı bu tip olaylar ama bu derece yoğun, bu derece şiddetli şeyler duymuyorduk. Duyulmadığı için anormal karşılanıyordu. Oysa şimdi doktor dövmek normal, öğretmen bıçaklama alelade, her hafta yeni taciz haberleriyle midemiz bulanıyor.
Peki ne oldu da bütün bu iğrençlikler bu derece normalleşti. Özgürlük adı altında bu derece yoğun bir şekilde bize servis edilen 3. sayfa haberleri, ilk duyduğumuzda bizde şok etkisi yarattı, ikincisinde daha az, üçüncüsünde daha da ve giderek alelade hale gelen bu iğrençlikler, içinde bunu yapacak cesareti olmayanları da cesaretlendirdi.
Bu haber bombardımanı içinde büyüyen ve aileden yeterince destek göremeyen çocuklar, ergen, yetişkin oldular. Onlar için doktora, öğretmene, minibüsçüye, taksiciye verilecek tepkiler, haberlerde izledikleri, gazetelerde okudukları tepkiler haline geldi.
Bir halk röportajında bir amcamız, ‘eskiden hastanelerde sıra bulamıyorduk, şimdi doktor dövüyoruz’ dedi böbürlenerek. Gözümle görüp, kulağımla duymamış olsam inanmazdım.
Son bir haftada;
1 bayan öğretmen okul koridorunda yumruklandı
1 öğretmen okulda vurularak öldürüldü
1 öğretmen kopya çekerken yakaladığı öğrencisi tarafından bıçaklandı
13 yaşında bir çocuğun neredeyse bütün bir mahallenin tacizine uğradığı ortaya çıktı
Öncesinde bir gence yardım etmek için aracına alınan taksici, aynı genç tarafından öldürüldü
Kurtardığı hastası tarafından bıçaklanan doktor mesleği bıraktı
Bir kişi kendisine gereksiz rapor yazmayan doktora kafa attı.
Bunlar normal değil, bunlar kabul edilebilir değil. Okuyup izlediğimiz bu çöpler toplumumuzu çöplük haline getirdi. Daha dün, markette sıra beklerken iki gencin sohbetine tanık olmak zorunda kaldım. Biri diğerine şöyle dedi:
‘Sonra dedim ki hocaya, bana bir şey olmaz, gerisini sen düşün artık!’ o kadar kendinden emin, o kadar böbürlenerek anlatıyordu ki dehşete düştüm.
Çünkü yapıldı, çünkü yapılabilir. Çünkü bunu yapmasını engelleyecek caydırıcı bir ceza yok. Hiçbir devirde eğitime, eğitimli insana, eğitimciye bu kadar tepki gösterilmemiş, cehalet bu kadar yüceltilmemişti. Çünkü çocuklarımıza terbiyeyi biz veremiyoruz, sosyal medya veriyor.