Bazı besinler vardır ki sürekli elinizin altında, evinizde bulundurduğunuzda işinizi kolaylaştırır. Yemeklere tat ve lezzet veren ama çok dikkat çekmeyen gıdalardır bunlar. Özellikle tek bir yemekte değil, birlikte ve farklı farklı kullanıldığında çok çeşitli yemekler oluşturabilirler. Evde yapacak yemek bulamadığınız zamanlarda sizin kurtarıcınız olabilecek niteliktedirler.
Eski zamanlarda bu tarz malzemeler evlerin kiler odalarında saklanırdı. Evin ışık görmeyen ve yazın bile serin olan odasıydı kilerler. Şimdilerde bu odaları daha çok kiler dolabı olarak görüyoruz. Büyüklüğü ne kadar olursa olsun, doğru malzemeleri bulundurmak ve düzenli yerleştirmek yemek yapmayı oldukça kolaylaştırıyor. Kendinize bir kiler dolabı oluşturmak istiyorsanız, öncelikle direkt güneş ışığı alan bir yer olmamasına dikkat edin, daha sonrasında serin bir ortam olması gıdaların raf ömrünü uzatmada ve bozulmadan saklamanıza yardımcı olacaktır.
Gıda israfını önlemek istiyoruz bu yüzden gıdaları elimizden geldiğince en iyi şekilde sonuna kadar değerlendirmekten yanayız. Bu yüzden kilerin temel malzemelerini sizin için düzenledim.
- Baharatlar: Baharatlar listemiz biraz kabarık ancak hepsi doğru saklandıkları takdirde uzun ömürlüler ve senelerce kullanabilirsiniz. Baharat listenizde tarçın, karanfil, kakule, yıldız anason, kimyon, biberiye, defne, kekik, nane, sumak, toz kırmızı biber, isot, pul biber olsun. Bazı baharatları, örneğin kimyon, hardal, haşhaş gibi, tohum olarak da bulundurabilirsiniz.
- Tuz ve Karabiber: Kulağa çok basit gelebilir ama doğru tuz ve biber yemekte büyük fark yaratabilir. Sevdiğiniz bir deniz tuzunu bulun ve eliniz onu kullanmaya alıştıktan sonra çok fazla değişiklik yapmayın.
- Çerezler ve Kuruyemişler: Badem, Antep fıstığı, ceviz, fındık, ay çekirdeği, kabak çekirdeği hem sağlıklı atıştırmalık olarak, hem de salatalara, yemeklere eklemek için işinize yarayabilir.
- Patates: Hem uzun ömürlü hem de son derece kullanışlı olan patatesi kilerde saklayabilirsiniz.
- Soğan ve Sarımsak: Her yemekte kullanmasanız da elinizin altında olması gerekir, yemeklere müthiş lezzet verir. Bütün sarımsağın ömrü daha uzun olduğundan diş sarımsak yerine bütün almayı tercih edebilirsiniz.
- Tahıllar: Olmazsa olmazımız bulgur. Siyez, Kavılca bulgurlarından lezzetli pilavlar yapabilirsiniz. Pirinç, daha fazla lif içeren esmer pirinç, makarna da kiler listemizde.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, kurufasulye…
Biraz değişiklik isteyenler için; börülce, maş fasulyesi, farklı çeşit mercimekler öneririm.
- Sakladıklarınız: Biber, domates salçası ve kavanoz domates, soslara, çorbalara katmak, yemeklere eklemek için gerekir. Aynı şekilde kurutulmuş domates, tarhana ve turşu gibi diğer sakladıklarınız da bu listede mutlaka yer almalı.
- Bal ve Pekmez: Mucize bir besin olan balı hem tatlı olarak hem de yemeklerde, marinatlarda kullanabilirsiniz. Pekmezi açtıktan sonra buzdolabına kaldırın.
- Zeytin yağı: İyi bir sızma zeytin yağı belki de kilerin en önemli malzemesidir. Koyu renk cam şişe de saklamayı, ışık ve ısıdan uzak tutmayı unutmayın.
- Sirke: İlk akla gelen üzüm sirkesi olsa da; incir sirkesi, alıç sirkesi, elma sirkesi gibi sirkelere de şans vermek gerekir. Sirkeyi sadece salatalar için düşünmeyin; bazı sosları canlandırmak için de kullanabilirsiniz.