Coronavirüs ile küresel tehdit haline gelen salgın can alamaya devam ediyor. Çok şey yazıldı, çizildi. Ölümlerin ve virüsten etkilenen insan sayısındaki artış ülkemizin sınırlarına kadar gelen bu tehlikenin adeta insanlık için tehdit haline gelmesi başta ölümler nedeniyle can kayıplarının yaşanması, sonrasında da bunun süper ekonomilere etkisi adeta küresel çöküşlere neden olacak. Petrol fiyatındaki sert düşüş, geliri petrole dayalı ülkeleri kara kara düşündürüyor.
Sağlık bakanlığımız ciddi önlemler ile ülkemizi bu tehditten soyutlamaya çalışıyor. Şimdiye kadar başarılı da oldular. Haritada bakıldığında ülkemizi çepeçevre tehdit eden virüsün kapımızda olması bireysel olarak bizlerin de sağlık bakanlığımızın virüsten korunma önlemlerini daha dikkate almamızı gerektiriyor. Kişisel hijyen ve temizliğin yanında toplu taşıma ve toplulukların olduğu mekanlarda daha fazla sorumluluğun yerine getirilmesi gerekiyor. Suudi Arabistan, İran, İtalya, Çin en çok etkilenen ülkeler arasında. Ölümcül yönünün yanında kuluçka dönemi olan 14 günde kolay anlaşılır olmaması tehdidi daha da artırıyor. Çok üzülüyoruz ve ölümlerin artması endişemizi insanlık adına artırıyor. Virüsün laboratuvar ortamında üretildiği söylemleri ve etkilenen ülkelerin ekonomik olarak ABD ile rekabet eden ülkeler olması felaket senaryolarının doğal olarak akıllarda üretilmesine neden oluyor. Kabe’nin tavafa kapatılmış olması, umre için Suudi Arabistan’ın ülkeye girişlere zorunlu olarak izin vermemesi bizleri derinden üzüyor. Sağlık Bakanlığı şeffaf bir uygulama ile kamuoyunu bilgilendiriyor. Onun dışında sosyal medyada klavye silahşörlerine itibar etmemek gerekiyor. Psikolojik harbin her yolunu deneyen şer güçler burada da kendilerine alan açmaya çalışıyorlar. Her saat yeni bir gelişmeye açık olan bu konuda yazımın yayınlanıp siz okurlarımla buluştuğum zaman hangi aşamada olacağımızı kestirmek mümkün değil. Gelişmeler ne olursa olsun, sakin olup resmi makamların yönlendirmelerine göre hareket etmemiz lazım. Çin’de gelinen noktada milyonluk şehirlerde hayat durdu. Ekonomileri dibe vurdu. Dünya global virüs tehdidi altında iken petrol fiyatlarındaki düşüş piyasalarda da ciddi oynamalara neden oldu. Borsaların verdiği tepki hisse senetlerinde düşüş olurken altın zirve yaptı. 10.03.2020 tarihi itibarıyla petrolün varil fiyatı 31 dolara kadar geriledi. Birbirini tetikleyen unsurları ardı ardına getirince karşımıza çıkan tablonun iç açıcı olmadığının farkındayım ama ülkemiz global krizleri şimdiye kadar nasıl aşmışsa şimdi de aşacağımıza olan inancım sonsuzdur.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 104 ülkede tanı konmuş toplam 109.405 hasta ve 3.689 ölümün gerçekleşmiş olmasına rağmen ülkemizde erken ve kararlı tedbirlerin alınması ile inşallah sıkıntıları minimum ölçülerde tutarak çözüm üretileceğine inanıyorum. Evet, küresel sorun, ulusal mücadele diyoruz. Sağlıklı günler dileyerek başka bir yazımda buluşana kadar kalın sağlıcakla.