Karaborsa

Karaborsa, ucuza mal stoklanıp darlık veya çeşitli nedenlerle kendiliğinden bir mal darlığı ortaya çıktığında eldeki malların çok pahalıya satıldığı ortama verilen addır. İktisat teorisinde ise karaborsa, mal dengelerini bozan bir idare fiyatın ilanı ile bu fiyatın çok üstünde bir satış bedelinin oluştuğu paralel piyasa olarak tanımlanır. Karaborsada fiyatlar yasadışı belirlenir ve ürünler tavan fiyatının üstünde bir fiyattan satılır. Karaborsa meşru olmayan kazançlardan birisi olduğu gibi yeryüzündeki tüm toplumlarda suç ve çirkin iş sayılmıştır.

Mal veya hizmet satımından kaçınma suçu Türk Caza Kanunu Madde 240 ta yer almıştır. Söz konusu maddede 'belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' ibaresi yer almaktadır. Yasalarla her ne kadar karaborsanın cezası belirtilmiş olsa da gözü dönmüş fırsatçılar her seferinde kendi menfaatlerini düşünerek ve yasaları çiğneyerek vatandaşları zor duruma düşürmektedir.

Dünya'ya Çin'den yayılan ve dünyanın başına dert olan virüs sonrası fırsatçılar ortaya çıkmış ve hayat şartlarını zorlaştıran virüsün üzerine fırsatçılar eklenmiştir. İnsanlar virüsle mi yoksa fırsatçılar ile mi mücadele edeceklerini bilemez hale gelmişlerdir. Koronavirüs nedeniyle paniğe kapılıp ihtiyaç fazlası alışveriş yapılmamalıdır. Ülkemizin geçtiği bu zorlu günlerde fırsatçılara fırsat verilmemeli, vatandaşların gördüğü en ufak fiyat artışı ve stokçuluğu yetkili organlara bildirmelidir. Yöneticiler hem marketleri hem de e-ticaret sitelerini denetleyip vatandaşın mağduriyetini gidermelidir.