KADIN SAĞLIĞINDA AŞI

Tedavi edici sağlık hizmetin yanında erken tanı yolu ve aşılama ile hastalıktan korunmanın önemi son yıllarda, hep arzulandığı gibi, önemini artırmalı ve artırmaya da devam ediyor.

Peki, kadın sağlığında aşının yeri neresi?

Türkiye'nin rutin aşılama programında olmayan çoğunlukla da bu sebepten kadınlarımızın ve küçük yaştaki genç kızlarımızın bilmediği ve bilgilendirme konusunda en çok görevin Bakanlığımız öncülüğünde biz hekimlere düştüğü birkaç hastalıktan korunma yöntemi olan HPV Aşısı.

HPV Aşısı

HPV adı verilen virüsün neler yaptığını bilirsek bu aşının önemini daha iyi anlayacağız.

Hem kadınlarda hem erkeklerde görülen ve cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonu, genital ve oral bölgede ''siğil'' adı verdiğimiz kozmetik lezyonların yanında, rahim ağzı, penis ve ağız bölgesi kanserleri de yapabilmektedir. HPV aşısı ile bu lezyonların ve kanserlerin büyük çoğunluğundan korunuyor olmanın önemi daha iyi anlaşılıyor.

Günümüzde 3 farklı koruyucu HPV aşısı kullanılıyor. Bunlardan birincisi; sadece en çok rahim ağzı kanseri yapan iki HPV tipine (16 ve 18 ) karşı koruması olan ikili aşı.

İkincisi ikili aşıda var olan tiplerin yanında erkek ve kadında siğillere neden olan HPV tiplerine karşı da koruması olan dörtlü aşıdır. Dörtlü aşının kapsadığı HPV tipleri, rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık yüzde 70’inden sorumlu tutulan HPV 16 ve HPV 18’in yanında, genital siğillerin yaklaşık yüzde 90’nından sorumlu olan ve kanser ile ilişkili olmayan HPV 6 ve HPV 11’i de içermektedir.

Üçüncüsü ise erkek ve kadında siğillere neden olan HPV tipleri yanında kansere neden olan ek yedi HPV tipine karşı koruması olan dokuzlu aşı. Dokuzlu aşı henüz Türkiye’ye girmemiştir.

HPV aşısının hem kız hem de erkek çocuklara 11-12 yaşlarından itibaren yapılması öneriliyor. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde çocuklara 9 yaşından itibaren ücretsiz olarak okul çağlarında aşılama yapılıyor.

Ülkemizde ise henüz rutin aşılama programına girmeyen HPV aşısının en kısa sürede rutin uygulamaya girmesi arzulanmaktadır. Rutin uygulamaya giremese dahi eczanelerde veya Aile Sağlığı Merkezleri'nde daha ulaşabilir hale gelmesi gerekmektedir. Takdir edilmelidir ki biz hekimlerin, bu hastalığın ve aşının önemi ve gerekliliğini anlatmamız,aşıya ulaşılabilir olmadığında önemini yitirmektedir.

Herkese ''hastalıklara yakalanmadığımız ve erken tanı aldığımız'' sağlıklı günler diliyorum.