27 Mart 2015’te, o zamanki Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Termal Fen Lisesi’ne ziyarete gitti. Girdiği bir sınıfta, kılık kıyafetini beğenmediği Matematik öğretmeni Halil Serkan Öz’e “Bu saç sakal ne? Ne biçim öğretmensin? Öğrencilerine böyle mi örnek oluyorsun? Çık dışarı, sakalını kes. İnsanlar dışarıda görseler dilenci sanıp para verirler” diyerek, öğretmeni sınıftan kovdu.
Daha sonra kendisine eşlik eden Müdürü Halil Ahmet Kaya’ya “Siz eşek başı mısınız, yönetemiyorsanız istifa edin” dedi. Ardından öğretmenlerle toplantı yapmak istediğini belirtti. Toplantıda söz alan öğretmen Özgür Girişen, kılık kıyafetle ilgili hareketlerinin sendikal bir eylem olduğunu söyledi. Cebiroğlu da “Bilerek bu şekilde davranıyorsanız, anarşist gibi davranıyorsunuz” diye karşılık verdi.
42 yaşındaki Halil Serkan Öz, 3 Nisan 2015 tarihinde, yaşanan olayları protesto etmek için düzenlenen ‘öğretmene saygı yürüyüşünde kalp krizi geçirip öldü.
Bursa Cumhuriyet Savcılığında açılan ve takipsizlikle sonuçlanan davanın karar gerekçesinde ise “viki sözlüğe” göre “Eşek başı mısın” deyiminin “Yetkili olan kendisi olmasına rağmen neden yetkisini kullanmadığının sorulması” anlamına geldiği belirtildi.
“Anarşist” kelimesinin “Toplumsal otoritenin, tahakkümün, erkin ve hiyerarşinin tüm biçimlerini bertaraf etmeyi savunan çeşitli politik felsefeleri ve toplumsal hareketleri tanımlayan sosyal bir terim. Her koşulda her türlü otoriteyi reddetmek” demek olduğu ifade edildi.
Bir öğretmenin ne giydiği, öğrencilerin nezdinde bir saygınlık göstergesi değil. Hatta ve hatta spor giyinen öğretmenleri kendi tarzlarına yakın buldukları için daha iyi iletişim kuruyor öğrenciler.
Biz ince çoraplarla, takım elbise ve kravatlarla ortaokulu bitiren bir neslin üyeleriyiz. Okul hayatımızın büyük bir kısmı üstümüzü başımızı düzenli tutmaya çalışmakla geçti. Bugünlerde öğrenciler rahat eşofmanlar, pantolonlarla gidiyor okula. Boğazını sıkan gömlek yakasını düşünmeden rahatça oturup kalkıyor, oyun oynuyor.
Termal Fen Lisesi şehrimizin en iyi okullarından biri. Fen ve matematik alanında yetenekli öğrencilerin kabul edildiği, LGS sınavında şehrimizin en yüksek puanla öğrenci alan okulu. Bu öğrencilerin önünde utanan, kalp krizi geçirecek kadar bunalıma sürüklenen Halil Öğretmen, matematik öğretmeni. Matematik alanında yetenekli öğrencilere matematik öğretecek öğretmen. TÜBİTAK’tan ödül almış. Bu öğretmen, öğrencileri için okuma listesi hazırlamış. Evet, yanlış okumadınız; matematik öğretmeni öğrencileri için okunacak kitaplar listesi hazırlamış. Matematik, fizik soru bankaları değil, edebiyat kitapları. Bu öğretmen 9 yıldır toprak altında, 9 yıldır ailesi yokluğunun acısını yaşıyor. O zaman okuttuğu öğrenciler artık üniversite mezunu, belki aralarında başka öğretmenler var.
Halil öğretmen 9 yıldır aramızda olmasa da bıraktığı liste elden ele dolaşıyor, biz de bir kısmını paylaşalım; 1. Karamazov Kardeşler (Fyodor Dostoyevski), 2. Yeraltından Notlar (Fyodor Dostoyevski), 3. Savaş ve Barış (Lev Nikolayeviç Tolstoy), 4. Kroyçer Sonat (Lev Nikolayeviç Tolstoy), 5. Madam Bovary (Gustave Flaubert), 6. Aşk Üzerine (Stendhal), 7. Kayıp Zamanın İzinde (Marcel Proust), 8. Körleşme (Elias Canetti), 9. Bulantı (Jean Paul Sartre), 10. İnce Memed (Yaşar Kemal), 11. Kurt Kanunu (Kemal Tahir), 12. Tutunamayanlar (Oğuz Atay), 13. Huzur ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü 5Ahmet Hamdi Tanpınar 56.), 14. Yabancı (Albert Camus).
Hangi kitap satış sitesine, hangi okuyucu forumuna girseniz bulursunuz Halil öğretmenin kitap listesini. Bütün arama motorlarında karşınıza çıkar.
Sahi vali beye ne oldu?