Gerçekten müteahhitler mi suçlu?

Veya bir suçlu aramaya çalışırken bize en uygun ve en kolay gelen kişiler müteahhitler mi?

Ülkemizde Müteahhit kimdir?

Cebine iki tarla parası koyan her kişi ülkemizde ehliyet sınavından daha kolay şekilde inşaat yapabilir numarasını alabiliyor. H sınıfı 2050m2 inşaat yapabilir ehliyetini veriyorlar sorgusuz sualsiz, istersen eğitimsiz.

 İnşaat mühendisimle ofisimde olayları irdeliyoruz gün içinde; 

 *Ne kolay müteahhit olabiliyor insanlar değil mi Dilan?

 *Evet Soner Bey aklım almıyor. Hiçbir sınav yok, soru yok parayı veren alıyor numarasını. (Müteahhitlik numarası) Sonra bilinçsizce yapılan yapılar.

 *Haklısın, paran varsa ne istersen yaparsın bu ülkede. Af bile çıkartırsın kendine, imar affı halka mı çıktı sanıyorsun.

 *Kime çıktı ki? 

 *Boğazda yalısına kat atanlara çıktı, resmi imarı 20 kat olan 25 kat yapılmış olan rezidans sahiplerine çıktı İstanbul da.

  Arada sen ben gibi vatandaşlarda sebeplendi. 1 katta 3 daire olsa tanesi 10 milyon dolardan, 150 milyon dolar yapar. Bak işin içinde yine para var.

O sıra da içeriye emlak işiyle uğraşan ve arada hobi olarak dekorasyon işleri yapan, Ağrı Patnoslu sevdiğim bir kardeşim geldi muhabbetin ortasına.

  Bir proje var Patnoslu dedim. Villa projesi yapar mısın? Yaparım abim dedi.

 Müteahhitlik belgesi lazımdır. Kolay dedi hemen gidip alırım. Ne var ki.

 Dilan ile gülüştük…

Yani anlayacağınız bu ülkede insan canına kasıt olabilecek bütün iş uğraşların ehli belgesini almak çok kolaydır.

Tekne kullanma belgesi almayanınız var mı? Sınav nasıl geçti? Şimdi siz bu belgeyle motorlu bir tekne ile suya çıksanız neler olabilir sıcak bir yaz gününde.

Hiç araç kullanmadan, sınavlarına bile girmeden araç ehliyeti alan insanlara şahidim ben bu ülke de. Keyifle de anlatırlar. Kerizsiniz siz, sınava gir, kursa git uğraş didin sonra kal sınavda. 1000 TL’ye aldım, B sınıfı, E istersen 2000 TL böyle anlatırlar.

Beton kırma makinesi orta ara iş görür bir makine 20.000tl, bir bina kolonu kırma 2000 TL,10 kolon kırdın mı makine parası çıktı. Temiz iş.

Usta bir inşaat demircisinin yanında bir sene çalışan çırak ,2 makine alıp ustalığa girişenler gördüm ben bu ülke de. Onların bağladıkları kolonların, kirişlerin üzerinde aileler yaşıyordur şu anda kesin, çünkü ustası metresini 40 tl ye yapıyorsa o 15 tl ye veriyor teklifi.

Uzağa gitmeyin düşünün sizlerin de başına gelmiş, komşunuzdan duyduğu benzer durumlar vardır.

Gerçekten müteahhitler mi suçlu şimdi. Aslında onlar yatırımcı, cebinde parası olduğundan bu işin içindeler, bir kalıpçı bir demirci bulup dalıyorlar içine piyasanın, demirci demiri doğru bağlıyor mu haberdar olmadıklarından çıkıyor sıkıntı. Daha fazla para cepte kalsın derdinden çıkıyor sıkıntı. İşi doğru takip edecek bir mühendis çalıştırmıyorlar yanlarında, Yapı denetimler var ne gerek var diyorlar ekstra mühendis maliyetine. Oysa ülkenin yapı denetimleri nasıl çalışıyor onları tartışmamız lazım.

Ben bu şehirde, abi ben senin demircine güveniyorum kapat kalıpları gelmeme gerek yok diyen yapı denetimlere şahidim.

Yeterli personel araç barındırmayıp, ikinci, üçüncü yapı denetim sırasında olanlara şahidim.

Nasıl olacak arkadaş. Ben de isterim böyle bir kazanç %100 kılçıksız. Sonra Müteahhitler sınırlarda yakalansın.

Gölcük depreminde Veli GÖÇER den başkasının ismini duydu mu bu ülke?

Bir istifa duydunuz mu 12 gündür, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından. İlahiyat mezunu bir Mimarlık dekanı istifa etti, O da dayanamadı baskılara, eleştirilere onurlu gururlu bir adammış. Takdir ettim kendisini. Darısı diğer gururluların başına.

Şantiye Şefi diye bir konu daha var inşaatlarınızın takibinde. 1 yıllık sözleşme bedeli olarak 5000tl ile 10.000tl arası bir imza parası ile bir yıl çok ağır bedelleri olacak sözleşmeye imza atıyor gençler. Onlara da sesleniyorum her gün düzenli kontrol edemeyeceğiniz yapılara imza atmayın. Hatta bu iş için ÇŞ Müdürlüğü, maaşını ve SGK’sını devletin ödeyeceği bir sistem geliştirebilir. Sorumlu şeften inşaatın temelinden bitişine kadar fotolarla raporlar hazırlamasını istese. Her inşaatın kolon, kiriş, inşaat raporları sisteme kayıt olsa olmaz mı? Şimdi, kim nerede ne yapmış hata onda mı bunda mı diye kavrulmazdık. Yanlış uygulama sistem üzerinden fark edilebilir, erken çözüm üretilebilir. Bu kadar kontrol dahilinde aslında bile bile kimse bu yanlışların içine düşebileceğini de sanmıyorum. Daha sağlıklı yapılar ülkeye huzur verir. Mutlu insanların sayısı daha da artacaktır.

Sevgi huzur ve mutluluk sizinle olsun.

Saygılarımla.