Tarihi Elmalık Kalesi’nin restore edilerek gün yüzüne çıkartılması amacıyla Yalova İl Genel Meclisi karar almıştı. Bu karar çerçevesinde gerekli belgeler hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurular yapıldı. İşlemeye başlayan süreçle ilgili bilgi veren Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, kale restorasyonlarının sadece bakanlık eliyle yapılabildiğini ifade etti. Bu anlamda bölgede bir temizlik çalışması yapılacağını da ifade eden Soygüzel, “Elmalık Kalesi restorasyon süreci ile ilgili İl genel Meclisimizde bir karar aldık. Öncelikle o bölgenin temizlenmesi lazım. Kale kazıları Kültür ve Turizm Bakanlığı eliyle yapılıyor. Çobankale Kazısı da mesela bakanlık gözetiminde sürdürülüyor. Bakanlığımıza Elmalık Kalesi’nin restorasyon çalışmaları ile ilgili olarak gerekli başvuruları yaptık. Gerekli tüm belgeler de bakanlığa iletildi. Yani bu noktadan sonra top Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda. Bakanlık tüm doneleri inceleyecek ve uygun gördüğü bir zamanda burada bir kazı çalışması başlatacak. Elbette biz öncesinde o alandaki ağaçların ve otların temizlenmesini sağlamak istiyoruz.” dedi.
“Kentler tarihi zenginlikleriyle de ön plana çıkıyorlar”
Kentlerin bünyesinde barındırdığı tarihi zenginliklerle de ilgi odağı olabildiklerine dikkat çeken Yalova İl Genel Meclisi Başkanı hasan Soygüzel, “Buna da meclis kararı ile İl Özel İdaresi’nden bir bütçe ayırdık. Elbette biz ilimizdeki tarihi yapıların gün yüzüne çıkartılmasının çok büyük bir önemi olduğuna inanıyoruz. Bizim gibi turizm odaklı kentler denizi, doğası ile ön plana çıktığı kadar sahip oldukları tarihi yapılarla da ön plana çıkabiliyorlar. Biz de o nedenle ilimizdeki tarihi yapıları restore ederek hem tarihi zenginliğimiz gün yüzüne çıkartıp korumak hem ilin tarihi envanterini geliştirmek hem de ilin bu anlamda turizmine destek vermek istiyoruz. Zira birçok ilde sadece tarihi yapıları görmek için her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist o bölgelere akın ediyor.” diye konuştu.
Elmalık Kalesi hakkında
Bizans döneminde yapıldığı düşünülen Elmalık Kalesi’nin içinde su sarnıcı, tünel, ambar gibi yapılanmalar bulunmadığından buranın savunma amaçlı yapılmadığı düşünülmektedir. Kale, etrafından geçen iki yola da hâkim olduğu için kontrol ve güvenlik amaçlı yapıldığı belirtiliyor. Kurtuluş Savaşı’na kadar sağlam durumda bulunan kale bugün tümüyle harap olmuştur. Yalnızca güneydeki kapının bir bölümü ile batı tarafında yer alan burçlardan birkaçının izlerini görebilmek mümkün olmaktadır.