Eğitim sezonu ve mesleğimiz

Çocuklarımız, yeni sezon eğitimlerine başlamak üzereler, geçen yıldan üniversite sınavlarına hazırlanan çocuklarımız da yerleşim yerlerine heyecan ile gitme telaşındalar.

 

Uzak şehirlerde eğitime gidecek olanlar, konaklayacakları evleri, yurtları ayarladılar. Yakında büyük bir heyecanla telaşla yolculuklar başlayacak. Büyük sorumlulukları olacak. Tabi ki anne ve babalarında aynı şekilde...

Büyük emekler verdikleri, üzerlerine titredikleri çocuklarının ilk okulundan, üniversitesine kadar büyük sorumluluklar ile yollarını tamamlamak için çabalayacaklar.

Meslek sahibi olmak değerli bir şey. Çocuklarınız sıfırdan başlayarak, siz velilerin büyük desteği ile başarılı olacaklar inşallah. Ülkemize faydalı olacak branşlarda yol alacaklar.

Her meslek önemli. Teknik liselerin, hatta teknik üniversitelerin artması gerekiyor. Aslında sanayi işletmelerinde; Kaportacılık, tornacılık, motor tamiri onarımı gibi konularda, eğitimlerin olduğu profesyonel eğitimler ile bu alanlara da gençler teşvik edilmeli, eğitim sertifika almalıdırlar.

Tüm çocuklarımızın; mühendis, mimar, doktor, öğretmen olması. Hele de bu kadar fazla üniversitenin açılması fazlaca mezun vermesi, Türkiye’de ciddi derecede üniversiteli işsizler ordusuna sebep  olmaktadır. İnşaatlarım da çalışan üniversite mezunu kalıpçı demirci var.

Bu mesleği ‘alaylı’ dediğimiz piyasada ki ustalardan öğrenerek sürdüren gençler var. Meslek liseleri, devlet kuruluşları teorik birkaç sınavla sertifika dağıtmak yerine gerçek anlamda; duvarcılık, sıvacılık, boyacılık gibi branşlarda eğitimler vermeli. Duvarcılığın, sıvacılığın uygulanma şekillerini pratikte de göstererek öğreten eğitimler düzenlemelidir.

Ben şahsen, böyle kursların eğitimlerinin verildiğini duysam katılırdım. En azından temel düzeyde detaylarını, ince ayrıntılarına kadar ustalarından öğrenmek isterdim.

Mimar ve Mühendis Odalarının organize etmelerini dilerdim. Birkaç yapı malzemesi firması ile temaslar kurup. Tuğla, gaz beton gibi malzemelerin uygulanması konusunda yarışmalar düzenleyerek, ustaları bir araya getirebilirler. Şehrimizde ki kaliteli ustaları buluşturabilirler.

Mesela, 2.5 m yükseklik 3 m genişlik bir duvar ördürüp. Duvar ustalarını, ustalığını, inceliklerini tarif edip anlatabilirler. En iyi duvarı örene ödüller verile bilinir. Yapılan duvar üzerine sıva işçiliği yapıp işini en iyi yapanlar tespit edile bilinir. Bu tarz işler ciddi bir organizasyona dönüşebilir. Maalesef odalarımız bu konuda çok pasifler. Ne amaç ile toplanıyorlar amaçları nedir, bilmiyorum.

Eleştirince, yorum yazınca, kızıyorlar. Bu şehir de maalesef mesleki vizyon sıfırın altında beş. Çok yakında benden ve eleştirilerimden kurtulacaklar. Farklı bir şehir de hayatıma devam edeceğim.

Meslek seçimleri konusunda bilgiler vermeyi isterdim. Ancak herkes kendi branşında uzmanlaştığından gençlere tavsiyem, Mimar olun. Mimarlık mesleği güzel bir meslek.

Edebiyat konusunda yönlendirilmiş olsam da son seçim olarak mimarlık eğitimi almam tesadüfte olabilir aslında. Lise zamanlarımda yarışmalar da derecelere girmişliğim vardı. Deneme, şiir dallarında.

Ancak fazla heyecansız bulduğum için Mimarlığa yürüyüşüm başladı. Hiçte pişman değilim. Hamdolsun ailemin geçimini sağladığım, huzurla, keyifle çalıştığım, çalışırken mutlu olduğum bir mesleğim olduğu için çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Gençlerimize, çocuklarımıza da yeni eğitim öğretim hayatlarında başarılar diliyorum.

Çıktıkları bu yolda başarıları ile ailelerini gururlandırmalarını temenni ediyorum.

Başarılar çocuklar…