E DÖNÜŞÜM

Değişim ve gelişimin doğal sonucu en etkin şekilde bazı mesleklerde kendisini gösteriyor. Teknoloji son 5 yılda belki de geçmişe göre 100 yıllık gelişim hızına erişti. Dijitalleşme, yapay zeka, veri aktarımı, depolanması, sayısal verilerin sınıflanması ve detaylandırılması bu süreci iyi takip etmeyenlerin zamanın gerisinde kalmasına neden olacağından adeta giyotin başımızın üzerinde. Stok sayımlarının bile dijital imkanlar ile yapılabilmesi, işletmelerin tüm verilerinin cep telefonlarına anlık gelmesi hem verimliliği, hem de kontrol imkanı yönüyle ciddi avantajları sağlamaktadır. E dönüşümde kanaatimce internetin yoğun kullanımı ile önümüzdeki süreç baş döndürücü şekilde geçecek. Pandemi ile bu süreç önümüzde pek çok mesleğin ciddi ve radikal dönüşümüne neden olacak.

Mesleğim gereği her alandaki e dönüşümü takip etmek ve uygulamak zorundayım. Mali Müşavir meslektaşlarımla birlikte, 2013 yılından bu güne e uygulamaların alanını ve çeşitliliğini yaygınlaştırması başta sahadaki uygulayıcılar tarafından soğuk bakılsa da uygulamaların içine girildikçe aslında çok basit ve hızlı sonuç alınabilmesi ile her geçen gün daha da nimetlerinden yararlanılır oldu. Hangi yönüyle bakılırsa bakılsın parmaklarımızın ucunda olan bir dünya var artık. Bu sisteme adapte olabilen ve özellikle de güncel olarak takip eden ayakta kalır.

Özellikle gençlerimizin teknolojiye olan yatkınlığı ve etkin kullanımı, ülkemizin bu yönüyle büyük avantajıdır. Yazılım ve yapay zekanın hızına ülkemizin erişmesi için binlerce genç yazılımcının istihdamı çok uzakta değil. Her birimizin yeni dünya düzeninde mesleğimizin geleceğini çok iyi algılayıp ona göre gerekli tüm teknolojik altyapıyı gecikmeden oluşturmamız gerekiyor. Rekabetin çokça arttığı ve kar marjlarının azaldığı günümüzde ayakta kalabilen sektör ve meslekler maliyet ve etkin pazarlama yöntemini kullananlar olacaktır. Globalleşen dünyamızda bilgi ve veriye sahip olup bunu dijitalleştirenler güce sahip olacaktır. Konvansiyonel yada nükleer silahların küçücük bir virüs tarafından çöpe atıldığı pandemi ortamında güç artık dijitalleşme ve bunun etkin kullanımı ile doğru orantılıdır. Okulların pandemi nedeniyle kapandığı ortamda Milli Eğitim Bakanlığının çok önceden geliştirdiği EBA uygulaması bu dönemde de tam not aldı. Evlerden milyonlarca öğrenci hem sokağa çıkma kısıtlamasında eğitim almaya devam ettiler, hem de psikolojik olarak onlara destek oldu. Evler birer okul oldu….

Uzaktan bağlantı yöntemleri ile toplantılar yapılıp önemli kararlar alındı. Her mesleki teşekkül kendini bu sürece adapte edip üretmeye ve çalışmaya devam ediyor. Gelecek yıllarda yasal altyapının daha da genelleştirilmesi ile uzaklar yakın olacak ve zaman daha verimli kullanılır olacak. Mekandan soyutlanılarak çalışmalar pek çok özel ve kamu sektörünün gündeminde ve gelişimine açık. İleride görülebilecek her türlü pandemiye karşın direncimizin ve çalışma hayatının iş akışını kısıtlanmaksızın işleyiş devam edecektir.

Yakup Koçal beyin Yalova Belediye başkanlık döneminde projelendirdiği ve uygulamaya koyduğu Zambak Projesinin üzerinde daha detaylı çalışılması gerekiyor. Üzerinden geçen zamana karşın yerel yönetimlerde verimliliğin, şeffaflığın, rantabl uygulamaların ve özellikle her yönüyle hesap verilebilirlik noktasında model oluşturarak diğer kamu ve özel sektör uygulamaları ile entegrasyon sağlanarak geleceği yakalayabiliriz. Geç kalınmış değil, ama zamanı da harcamamak lazım. E Devlet uygulaması ile pek çok kamu hizmeti cep telefonu uygulaması kadar yakın iken bu bilişim nimetlerini yaygınlaştırmak lazım. Belki çok ileri düzeyde olacak, ama her kurum ve kuruluşta artık ARGE birimleri içerisinde e dönüşüm bölümlerinin oluşması gerekiyor. Bunu yakalayabilirsek ve günümüzdeki örneğin Güney Kore’de gelinen seviyeyi geçebilirsek gelecekte daha güçlü olacağız. E dönüşüme direnç gösterenler, yeniliklere kapalı olanlar çıkabilir. Onlara denecek tek söz “ Çağa ayak uyduramayanların ayakta kalamayacaklarıdır…’’

Başka bir yazımda buluşmak üzere kalın sağlıcakla…