Yemek İsrafı Önleniyor, Yardımlaşma Artıyor
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 4 yıl önce başlatılan "Komşum Projesi" ile yurtlardaki yemek israfının önlenmesi ve öğrenciler arasında dayanışmanın artırılması hedeflendi. Diyarbakır'da İyaz Bin Ganem Kız Öğrenci Yurdu, Süleyman Bin Halid Kız Öğrenci Yurdu, Selahattin Eyyubi Yükseköğretim Erkek Öğrenci Yurdu ve Halid Bin Velid Erkek Öğrenci Yurdu’nda uygulanan proje, gönüllü öğrenciler tarafından başarıyla yürütülüyor. Bu proje kapsamında, yurt yemekhanelerinde hazırlanan fazla yemekler, özenle paketlenip komşu ailelere ulaştırılıyor. Günlük olarak yaklaşık 100 aileye sıcak yemek teslim ediliyor.
"Yemeklerin Çöpe Gitmeyeceğinden Eminim"
Projede gönüllü olarak yer alan Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Esma Dicle, bu projede yer almaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. İlk günden bu yana, fazla yemekleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için arkadaşlarıyla birlikte çalıştığını ifade etti. Dicle, "Bugün yurtta 90 kişilik yemek hazırlandı, ancak 10 arkadaşımız yemeği tüketmedi. Kalan yemekleri, israfı önlemek ve ihtiyacı olanlara yardımcı olmak için komşu ailelerle paylaşıyoruz. Dışarıda yemek yemişsem, o gün yediğim yemeğin çöpe gitmeyeceğinden emin olabiliyorum. Bu beni gerçekten çok mutlu ediyor," dedi.
Aynı fakültede 3. sınıf öğrencisi olan Gamze Bilici de projeye katkı sağladıklarını ve bu yardımlaşmanın yanı sıra israfın önlenmesinin ne kadar önemli olduğunu vurguladı.
Yemekler, Sadece Komşulara Değil, Herkese Ulaşıyor
İyaz Bin Ganem Kız Öğrenci Yurdu Müdürü Fatma Kesici Aktan, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın başlattığı projenin kentteki 4 yurtta uygulandığını belirterek, projenin amacının fazla yemekleri komşu ailelere dağıtmak ve öğrencilere sosyal sorumluluk bilinci aşılamak olduğunu söyledi. Aktan, "Bu yemekler sadece komşularımıza değil, aynı zamanda gece görev yapan bir taksi şoförüne ya da hastanedeki bekçiye de ulaştırılıyor. Herkes bu projeden faydalanabiliyor," diye konuştu.
Ayrıca Aktan, her ay düzenli olarak il komisyonu tarafından menülerin oluşturulduğunu ve yemeklerin kalori hesabı yapılarak bakanlık tarafından belirlendiğini de ekledi.
Gönüllü Öğrencilerle Dayanışma Artıyor
Komşularına yardım eli uzatan öğrenciler, hem israfın önlenmesine katkı sağlıyor hem de toplumda dayanışma duygusunu pekiştiriyor. Bu proje, Diyarbakır'da yaşayanlar için büyük bir öneme sahipken, aynı zamanda öğrencilerin toplumsal sorumluluk bilincini geliştiren bir adım olarak dikkat çekiyor.