TSSF Yalova İl Temsilcisi olduktan sonra ülkemizin en uzun sahiline sahip olan kıyı şeridi ve altındaki güzellikleri Yalova'daki Sualtı Spor Kulüplerimiz ve yöneticilerimiz ile ortaya çıkartma çalışmaları başlamıştık. Bu çalışmalarda Mercanlar Kırmızı, Turuncu, Sepet mercan gibi mercan türü ve birçok canlı türleri saptanmıştı. Bu canlılar ve denizlerimizin korunmaması halinde sorunlar yaşanabileceğini de gündeme getirmeye çalışmıştık.
Deniz salyası nasıl oluşur
Deniz salyası, deniz ortamında oluşan mikroorganizmaların aşırı artış göstererek ortama salgıladıkları organik bileşikler sonucunda oluşuyor. Bu organik bileşikler suyla temas ettiklerinde şişiyor, gözle görünür hale geliyor ve deniz salyası oluşuyor. Deniz salyası kâbusu Marmara can çekişiyor
Bilim adamlarımızın yaptığı araştırmalarda kasım ayından itibaren Marmara Denizi’nin üzerini kaplayan deniz salyasını görüntülemek için 18 metreye inildi, gördüklerini, “Deniz ölüyor. Salya örtüsü deniz tabanına hayalet gibi çökmüş. Aşağıda can pazarı var” diyerek anlattılar.
Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Balıkesir Erdek’te yaptığı bilimsel dalışla, Marmara Denizi’nin can çekişmesine tanıklık etti. Prof. Dr. Sarı denizde gördüklerini şöyle anlattı, “Hepsi Marmara Denizi'nden çıkarıldı. Bazı bölgelerde tehlike var. Denizin dibine indiğimde iki manzara beni çok üzdü. Birincisi tabanda yığılmış müsilaj örtüsü deniz tabanına hayalet gibi çökmüş. Aşağıda can pazarı var. Hareketsiz, deniz tabanına tutunarak yaşayan canlılar çaresiz durumda. Mercanlar, sünger kolonileri ölüyor. Bizim atıklarımızı bir temizlik makinesi edasıyla ayrıştıran deniz patlıcanları, tabanda müsilaj üzerlerine çökmesin diye buldukları yüksek kayaların, diğer organizmaların üzerine çıkmışlar. Bir patlıcan, ölü bir pina kabuğuna sarılmış. Kendini şimdilik kurtarmış, ama kaç gün, ne kadar süre hayatta kalabilecek bilmiyorum. Bir an kendimi onun yerine koydum. Gidecek yerim olmasa nereye sığınacağımı düşündüm. Bu çaresiz canlılara, çare bulmamız, yaşamlarına can suyu olacak tedbirler almamız lazım.”
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Yalova İl Temsilcisi olduktan sonra ilimizdeki Sualtı Sporları Kulüp ve yöneticileri ile bir araya gelerek özellikle ülkemizin en uzun sahil şeridinde sahip olan kıyılarındaki su altı zenginliklerimizi ortaya çıkardık. Aynı zamanda yaklaşan ve yaşanacak tehlikeleri de gündeme taşımaya çalıştık. Sonunda gelinen nokta, Marmara astımlı bir hasta. Deniz salyası (Musulaj) suyun altında, ışıklı bölgede üremeye devam ediyor. Suyun üzerinde görülenler müsilajı oluşturan ölü organizmaların suyun üzerine çıkması. Yukarıdan görünen buzdağının sadece ucu. 2021 verilerine göre, Marmara bu yıl 2.5 derece daha sıcak. Bunun nedeni küresel iklim değişikliği. Deniz ekosistemi saat gibi çalışıyor. İnsanoğlu bu sistemi karıştırıyor. Müsilaj başımıza kasım ayından beri bela oldu. Balıkçılar, ‘Ağlarımızı atıyoruz, çekemiyoruz’ diyor. Çünkü ağları kaplıyor, ağlar su doluyor, ağırlaşıyor, ağ çekilemiyor. Balıkçı bağırıyor, duyuramadık sesimizi.