Deniz salyası denilince önemsiz bir konu gibi geliyor. Özellikle yaz başlarında denizlerimizde görülür, geçer olarak bakılırdı fakat bu yaz başladı ve hala yayılarak devam ediyor. Bu konudaki endişem de bütün deniz sahillerinde büyük dalgalar halinde oluşması.
Deniz salyası bizim kentimiz Yalova için de son derece önemli. Nedeni ise ülkemizin en uzun denize sahili olması. Bu konu bizleri biraz daha yakından ilgilendiriyor. Bölge olarak turizmde önemli çalışmalar başlattığımız ilimizde özellikle deniz turizminin bölgemiz için çok önemli olduğunu biliyoruz. Bunun yanına Su Sporları turizmini getirmeyi planladığımız ve bu konuda çalışmalara başlanılacak dönemde denizlerimizde görülen bu deniz Salyası tehlikesinin önce Yalova’yı ardından ülke turizmini olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum.
Önce zehirli balon balığı ardından deniz salyası. Her iki konuda önemli ama özellikle deniz salyası her yaz başında deniz üzerinde kısa süreli kırmızı gri bir pislik olarak görülüyordu. Geçen yıldan beri gri beyaz köpük salya benzeri yoğun bir pislik şeklinde körfezde peyda oldu. Bu araştırıldı mı, analizi yapıldı mı, takip ediliyor mu, toplanabiliyor mu? Giderek çoğalan bu pislik için bir çalışma var mı, bu salya araştırılıyor mu? Bu pislik turizm alanlarımıza da sıçrar mı, sıçrarsa turizme büyük zarar vermez mi?
Bu Türkiye il turizm rekabetinde olanların işi olmasın önce körfez sonra Ege, Akdeniz, Karadeniz sırada olmasın! Üç tarafı denizler ile çevrili ve önemli bir iç deniz olan Marmara Denizi ile denizlere sahip olan ülkemizi yakından ilgilendiren bu Deniz salyası ile ilgili Türkiye'nin en uzun sahiline sahip olan Yalova olarak özellikle üniversitemizin öncülüğünde başlatılacak olan çalışmalar ile bu soruna çözüm üretmenin bizim için son derece faydalı olacağını düşünüyorum.