Çiftlikköy’de Çocuklar için Tiyatro Şöleni Başladı Çiftlikköy’de Çocuklar için Tiyatro Şöleni Başladı

Cevdet Aydın Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasını okuyan CHP Yalova İl Eğitim Sekreteri Didem Uyanık, okulların açılmasıyla birlikte devreye giren Yeni Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne olan tepkisini dile getirdi. Uyanık 22 yıllık AK Parti iktidarlarında eğitim sisteminin bilerek ve isteyerek siyasallaştırıldığını ve iktidarın ideolojik hedefleri için araç haline getirildiğini savundu.

“İptali için Danıştay’a dava açtık”

Açıklamasında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni eğitim programı olmaktan öte iktidarın çağ dışı eğitim manifestosu olma niteliğini taşıdığını öne süren Uyanık şunları söyledi: “İhtiyaç analizi ve pilot çalışması yapılmamış, hazırlanma ve onaylanma süreci katılımcı ve şeffaf yürütülmemiş, kaynakçası, bilimsel dayanakları ve yazarları belli olmayan, tüm uzmanların karşı çıkmasına rağmen onaylanan bu modele karşı Cumhuriyet Halk Partisi olarak idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştayda dava açtık. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin zamanı, emeği, parası AK Parti'nin siyasi hırsları nedeniyle daha fazla ziyan edilmeden, bir an önce eski programlara dönülmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

“48 bin 700 öğretmen ihtiyacı var”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in ifadesi ve Bakanlığın istatistiklerine göre 48 bin 700 öğretmen ihtiyacının bulunduğunu aktaran Didem Uyanık, "Bakan'ın açıklamasını doğru kabul etsek dahi bu yıl yapılacak olan 20 bin atama ile bu açığın kapatılamayacağı ortadadır. Bu açıklamaya dayalı olarak bu yıl en az 50 bin öğretmen ataması yapılmadığı takdirde öğrenciler öğretmensiz, öğretmenler ise öğrencisiz kalacaktır" dedi.

“İmam hatip lisesi sayısı bin 714’e yükseldi”

AK Parti iktidarları döneminde imam hatip okullarının sayısının plansız ve programsız bir şekilde artırıldığını savunan Uyanık, şunları aktardı: “2002 yılında 450 olan imam hatip lisesi sayısı bin 714'e, 71 bin olan öğrenci sayısı ise 476 bin 739'a yükselmiştir. Okul sayısı yüzde 280, öğrenci sayısı ise yüzde 570 oranında artmıştır. '4+4+4' eğitim modelinin uygulanmasıyla hiçbir okul türüne ait ortaokul kademesi yokken, imam hatip ortaokulları yeniden açılmıştır. 2012-2013 eğitim öğretim yılında bin 99 okul açılmış ve bu okullara 94 bin 467 öğrencinin kaydı yapılmıştır. 2023 yılına geldiğimiz zamansa okul sayısı 3 bin 432'ye öğrenci sayısı ise 695 bin 499'a yükselmiştir.”

“Okula başlama maliyeti yüzde 88 arttı”

Uyanık son olarak açıklamasını şu sözlerle tamamladı; “Birleşik Kamu İş görenleri Sendikaları Konfederasyonunun (Birleşik Kamu-İş) yaptığı 'Okula Başlama Maliyetleri Araştırması'na göre, 2023 yılına kıyasla 2024 yılında okula başlama maliyetleri, okul öncesi düzeyde yüzde 98,9, ilkokul düzeyinde yüzde 84,25, ortaokul düzeyinde yüzde 91,91, lise düzeyinde ise yüzde 80,46 oranında artmıştır. Tüm kademelerde ortalama artış yüzde 88,8 olmuştur. Asgari ücretle hayatını devam ettiren bir aile, ilkokula başlayan çocuğu için bir aylık maaşından fazlasını, en düşük maaş alan memur ise maaşının yarısını okul masrafı olarak harcamak zorunda kalmaktadır.”

Editör: Manşet Gazetesi