Birlik

Birlik kelimesi Türkçe dil sözlüğüne bakıldığında birlikte olma, benzer şeylerin bir arada olması, teklik gibi anlamlar ifade ediyor. Aslında buradan çıkan şey her şeyin tek bir çatı altında birleşmesi gibi bir anlamda olabilir. Fakat gerçek hayatta birlik adıyla ortada olan kurumlar bazen tüm paydaşları temsil etmiyor olabilir.

Nereden çıktı bu birlik konusu diyecekseniz geçen hafta bir birliği açılışına gitmiştim. Genel olarak baktığımda bu …… birliği, birlik değildi. O konunun tüm ya da çoğunluk temsilcileri, tamamı orada yoktu. Öyleyse bu veya bunun gibi birlikler, sektörün tamamını temsil eden bir birlik değil, yani zaten öyle olması da beklenemez ya da adı ……. birliği olduğunda, tüm Yalovalı sektör paydaşlarının büyük bir kısmının burada  olması beklenir.

Aslında Yalova’da bu işler böyle olmuyor, hepimizin bildiği gibi Yalova …. Birlikleri, dernekleri, konfederasyonları falan gibi böyle bir sürü şey var. Ama bunlarda tüm Yalova‘yı temsil etmiyor. En azından Yalova’nın bu konu ile ilgili tüm paydaşlarını, tüm etkenlerini temsil etmiyorlar.

Eğer birlik diyorsanız FİSKO birlik, Şeker birlik gibi ya da Fındık Üreticileri Birliği, Çay Üreticileri Birliği vesaire hepsi aynı iş yapan insanların bir araya geldiği bir birlik. Tabi ki bunda da tüm üreticiler birliğe dahil olmasına gerek yok, çoğunluk olsun yeterli sanırım. Yani aslında ortaya çıkan şeyler, bazen birliği temsil etmiyor olabilir ya da o birlik tüm paydaşları da temsil etmiyor olabilir.

Aslında birlik deyince, yani sosyal anlamda birlik deyince, tek renkli bir şeyden bahsetmek çok doğru olmaz. Siyah olmasaydı, beyazın ne anlamı olurdu ki. Herkes aynı renkte ya da aynı düşüncede olursa, o zaman gerçeklik ortaya çıkmaz. Doğruluğu, gerçekliği ve dengeyi ortaya çıkartan şey o oluşum içerisinde farklı seslerinde de oluyor olması, farklı düşüncelerin de oluyor olmasından kaynaklıdır. Şimdi düşünün ki hiç itiraz edilmeyen, hiç farklı olmayan bir birliktelik bir oluşum var. Bence bu tür birliklerden hiç bir şey çıkmaz. Zaten istediğimiz, istenilen şey birlik deyince bence iş birliği, güç birliği ya da herkese fayda sağlayacak o birliğin içindeki kişilere fayda sağlayacak ve bununla beraber de yaşanılan çevreye, yaşadığımız dünyaya, insana, insanlığa fayda sağlayacak bir oluşundan bahsediyoruz.

Bu bir dernek ismi olsa, ya da sadece dernek lokal bir oluşumu temsil etse o zaman daha kabul edilebilir oluyor. Ama tüm şehri temsil edeceğini iddiasında kurulmuş bir şey olarak Yalova……. şeklinde olursa, benim genel olarak beklentim ya da ilk algım şudur ki;  Yalova.. Birliği’nin tüm Yalova’yı temsil ettiğidir. Ama böyle değil bence. Bu isimlerin de tekrar irdelenmesi gerekiyor. Hani isimler ne kadar iddialı olursa, işler o kadar iddialıymış gibi gözüküyor. Fazla iddialı isimler, iddialı tanımlar hep bir şeylerin iddialı olacağını gösterir veya büyük olduğunu göstergesi olabilir.

Bu tamamen bir lansman meselesi benim kişisel düşüncem isme uygun davranmak, ya da ismin tanımladığı tüm çerçeveyi kağşamak olacaktır. Diğer türlüsü sadece ismi büyük ama işlevi olmayan boş bomboş oluşumlar olacaktır.

‘İnsanları tedirgin eden, olan biten değil, olan bitenle ilgili inandıkları’

Epiktetos