Güncel

Balık av sezonu dualarla açıldı

Armutlu ilçesine bağlı Kapaklı Balıkçı Barınağı'nda 2024-2025 yılı Balıkçılık Av Sezonu Açılış Programı düzenlendi. Törende okunan duaların ardından balık av sezonu başladı



Programa Vali Dr. Hülya Kaya, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman, Armutlu Kaymakamı Yusuf Melikşah Aydın, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, belediye başkanları, kurum müdürleri, kooperatif başkanları, balıkçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Balıkçılık Av Sezonu Açılış Programı Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İlahilerinde okunduğu program av sezonu için yapılan duayla devam etti.
Programın açılış konuşmasını yapan Yalova Deniz Ürünleri Avcıları Birliği Başkanı Recai Sert, av sezonunun balıkçılara hayırlı olmasını diledi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman ise yaptığı konuşmada balıkçıların 1 Eylül itibariyle denize açılarak 7,5 ay boyunca rızıklarını arayacaklarını söyledi. Bereketli ve başarılı bir sezon dileyen Müdür Yaman, Yalova'nın 123 kilometre kıyı şeridine sahip olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu; “İlimize kayıtlı, 147 adet balıkçı gemisi, 1387 adet icari balıkçı, 2500 adet amatör balıkçı bulunmaktadır. yine 8 adet su ürünleri kooperatifi 7 adet balıkçı barınağında çalışmalarını yürütmektedir. Yine ilimizde üst birlik olarak su ürünleri avcılığı üretici birliği(DEM-BİR) bulunmaktadır. İlimizde bulunan 7 adet balıkçı barınağından planlı üretim kapsamında bakanlığımızca 4 adedi asil 2 adedi de yedek olmak üzere 6 adet balıkçı barınağımız karaya çıkış noktası olarak belirlenmiştir.
Yalovaya kayıtlı 147 adet balıkçı gemisinin yanı sıra özellikle Armutlu balıkçı barınaklarından, Yalova balıkçısı olmasına rağmen başka il plakalı olan çok sayıda büyük balıkçı gemileri de hizmet almaktadır. Bu kapsamda bir önceki yıl 2023-2024 yılı balıkçılık sezonunda Yalova’da yaklaşık 14 Bin ton gibi yüksek miktarda balık avcılığı yapılmıştır. 2023-2024 yılı avcılık sezonu boyunca il müdürlüğümüzce toplam 1295 adet karada ve denizde denetim yapılmıştır.
HAMSİ BALIĞI KOTA UYGULAMASI SÜRDÜRÜLEBİLİR AVCILIK YAPTIRACAK
Bakanlığımızın planlı üretim projesi kapsamında bu yıl ilk defa uygulanacak olan hamsi balığı kota uygulaması ile denizlerimizde daha sürdürülebilir ve kontrollü avcılık yapılacaktır. Bakanlığımızca bu kapsamda 2024-2025 sezonunda 400 Bin ton hamsi balığı için kota uygulaması getirilmiştir. Söz konusu kota ruhsatlı balıkçılarımız arasında tebliğde belirtildiği şekilde dağıtılacaktır. Müdürlüğümüz tarafından belirlenmiş karaya çıkış noktalarında teknelerde avlanan hamsi balığı kontrol edilecek ve avlanan balık teknenin kotasından düşülecektir. Bu yeni bir uygulamadır. Avlanan her kilogram hamsi av gemisine tahsis edilen kotadan eksilteceği için balıkçılarımızın avladıkları balıkların kaydını, sistem girişlerini her zamankinden daha dikkatli yapmaları gerekmektedir. Biz balıkçılarımızın üstlerine düşeni yapacağından, kontrol görevlilerimizle uyum içinde çalışacaklarından eminiz.
İl Müdürlüğü olarak  sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması ve gelişmesi  için her  zaman  olduğu gibi bu sezonda da ekiplerimiz, balıkçımızla birlikte  sahada olacak , avcılığın başından  sonuna kadar kontrollerini sağlayacaktır.
Unutulmamalıdır ki; doğal kaynaklar sonsuz değildir. Bu kaynaklar, gelecek nesillere aktaracağımız bir emanettir. Bu nedenle, koruma ve kullanma dengesini mutlaka gözetmek zorundayız. Denizlerimiz, göllerimiz, ormanlarımız, yeryüzünde insanın istifadesine sunulmuş her şey bizlere verilmiş bir emanettir. Sadece bugünü değil yarınları, sadece kendimizi değil çocuklarımızı da düşünmeliyiz. Emaneti sahibine teslim edinceye kadar da onu en iyi şekilde korumak, kollamak, muhafaza etmek zorundayız.
BALIK YERİ DOLDURULAMAZ BESİN KAYNAĞIDIR
Her yaştan insanımız için balık yeri doldurulamaz bir besin kaynadığıdır. Balıkçılarımız tarafından binbir emek ve zahmetle denizlerimizden sofralarımıza getirilen, insanların sağlıklı beslenmesinde, özellikle çocukların gelişiminde, erişkin insanların sağlıklarının korunmasında sayısız faydaları bulunan, başta balık olmak üzere tüm su ürünlerinin halkımız tarafından bol bol tüketilmesini de ayrıca buradan tavsiye ediyorum.
Bu sezonun hem balıkçılarımıza hem de halkımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah kazasız, belasız bol bereketli, bol kazançlı bir sezon olsun..

PRUVANIZ NETA, DÜMENİNİZ VİRA, DENİZİNİZ SAKİN, BAHTINIZ AÇIK OLSUN”.

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel de yaptığı konuşmada İl Müdürlüğü ile birlikte uyum içerisinde bir çok projeye imza attıklarını ifade ederek,her geçen  yıl desteklerini artırarak devam ettiklerini, Balıkçılara  yönelik desteklerine de devam edeceklerini ifade ederek av sezonunun tüm balıkçılara hayırlı olmasını diledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz yaptığı konuşmada Türkiye’deki Su Ürünleri Üretimi konusunda bilgiler vererek “Genel Müdürlük olarak her zaman sizlerin yanında olduk. Sektörümüzle ilgili adım atarken hep sizlerle beraber yol aldık. Kimi zaman bir balıkçı teknesinde, kimi zaman bir barınakta sizlerin taleplerini dinledik.
Hepinizin malumu olduğu üzere sizlerin talepleri, akademisyenlerin, uzmanların ve sektör temsilcilerimizin görüşleriyle balıkçılıkta yeni bir yola girdik. Bu yolda asıl hedefimiz balıkçılarımızın kazancını ve denizlerdeki balıklarımızı sürdürülebilir kılmak oldu..
4200 GÖRÜŞÜ DEĞERLENDİRDİK
Nitekim yoğun çaba sonucu hazırlanan, balıkçılık kurullarını 4 yıl süreyle belirleyecek olan avcılık tebliğimiz bu gece açılacak olan balıkçılık sezonuyla birlikte yürürlüğe girecek. Yaklaşık 1 yıllık hazırlık süreci olan bu tebliğe ilişkin balıkçılarımızdan ve diğer sektör paydaşlarımızdan biz ulaşan 4.200 görüşü tek tek değerlendirdik.
Balıkçılık sektörünün tüm dinamiklerini içerisinde barındıran ve büyük oranda uzlaşı içinde hazırlanan Avcılık Tebliğinin hayırlı olmasını diliyorum.
Üzerinde hassasiyetle durduğumuz konuların başında hiç şüphesiz planlı üretim geliyor. Su ürünlerinde de planlı üretim yılbaşında geçtik.
Avcılık üretimimizin yüzde 65 ine tekabül eden hamsi başta olmak üzere avcılık yoluyla elde edilen 7 türde ( Mavi Yüzgeçli Orkinos, Deniz patlıcanı, İnci Kefali, Tıbbi Sülük, Beyaz Kum Midyesi, Yılan Balığı) yetiştiricilikte ise 4 türde(Türk Somonu, Çipura, Levrek ve Akdeniz Midyesi) üretim planlamasına geçtik. Bu kapsamda sezonluk toplam avlanılabilir miktarları belirledik.
Hamsi avcılığı yapabilme kaabiliyeti olan her balıkçı gemimizin sezon boyu bireysel olarak kendisine tahsis dilen avlanma miktarını esas alan bir modeli uygulamaya geçirdik. Buna gör balıkçılarımız Gemisine tahsis edilen hamsi miktarını sezon boyunca avlayabilecek Kendilerine tahsis dilen hamsi miktarını avlayan balıkçılarımızın talep etmeleri halinde en fazla 2 katı kadar ilave avlanma hakkı verilebilecek. Bu Balıkçılık üretim modeli karaya çıkış noktalarında balık hallerinde ve fabrikalarda sıkı saha denetimleri ve elektronik izleme sistemleriyle desteklenecek. Hamsi avcılığında uygulanacak olan avcılık yönetim planıyla hem bugünümüz, hem de yarınımız güvence altında olacak”dedi.
İlk defa bir av sezonu açılış programına katılmanın heyecanını yaşadığını söyleyen Vali Dr. Hülya Kaya da yaptığı konuşmada balıkçılara bol ve bereketli bir sezon dileyerek her zaman balıkçıların yanında olduğunu dile getirdi.
Konuşmaların ardından mehteran takımı davetlilere konser verdi.
Daha sonra protokol üyeleri teknelerin olduğu kısma geçerek dualarla av sezonunu başlattılar. Balıkçı teknelerini gezen Vali Dr. Hülya Kaya ve protokol mensupları tekne sahibinden balıkçı teknesi ile ilgili bilgiler aldılar.
01 Eylül 2024 tarihi itibariyle başlayan Su Ürünleri Avlanma Döneminde;  1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununa göre çıkarılan Su Ürünleri Ticari Avcılığını Düzenleyen Tebliğ çerçevesinde avcılık faaliyetleri gerçekleştirilecek.