Bakan Mehmet Şimşek’e çağrımdır

31 Mart 2024 Mahalli Seçimlerinin hemen ardından 1.5 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirilen Tasarruf Tedbirleri Genelgesi ne kadar doğru bir uygulamadır?

 

Özellikle yerel yayınları ortadan kaldırmaya yönelik bu uygulama, basın özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik bir girişim değil midir?

Yerel bir gazete veya derginin kamu kurumlarına girişini engelleyen bir uygulama ne kadar hakkaniyetli ve adaletli bir duruştur?

Yerel yayınların okunması ve takibinin olması gereken kurumların başında kamu kurumlarının öncelikle gelmesi gerekirken, bu ambargo neden yapıldı?

Yerel yayınların arkalarında, holdingleri mi var?

Tek gelir kaynakları satış ve reklam olan yerel, gazete, dergi ve haber portallarından bir an önce ellerinizi çekin.

Kriter arıyorsanız, Basın ilan Kurumlarında ‘RESMİ REKLAM’ ile ‘RESMİ İLAN’ yayınlama hakkına sahip yayınlarda çalışan fikir işçileri (Gazetecilik ve İletişim Fakülteleri mezunları) kimler tarafından istihdam ediliyor bir bakın, araştırın. 

30 yıl önce yerel yayınımı hayata geçirebilmek ve kamu görevi ifa edebilmek için kendi öz kaynağım olan taşınmazını satarak gazeteciliğe gönül vermiş biriyim.

Yıllarca gazetecilik dışında başka bir iş ile meşgul olmamış, 28 yıl boyunca ‘Özel Reklam’ kategorisinde olan reklamların ‘RESMİ REKLAM’ statüsünde yayınlanması için Basın İlan Kurumu tarafından 2022 yılının başında getirdiği, ‘Her yayın için iki fikir işçisi zorunluğu’ şartını birçok yerel yayın sahipleri yerine getirmesine rağmen, beş aydan bu yana bu yükümlülüklerini yerine getiren yerel yayınların gasp edilen haklarını kim ödeyecek?

Belediyeler başta olmak üzere onlarca kamu kurumu ile odaların faaliyetlerini durdurma noktasına getiren bu uygulamanın gözden geçirilerek, ciddi zarar gören kurum ve kuruluşların tespit edilmesi ve Tasarruf Tedbirleri Genelgesi yeniden gözden geçirilmelidir.

Hiçbir çalışma, istişare ve yaşanması olası vahim sorunlar göz önüne alınmadan, bilinçsizce Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in öngörüleriyle hayata geçirilen Tasarruf Tedbirleri Genelgesinde ki ‘gazete alımı ve reklamlar’ kısmının, ‘Resmi İlan ve Resmi Reklam’ yayınlama hakkına sahip yayınların muaf tutulmaları için Türkiye Büyük Millet Meclisinin 28. Dönem 3. Yasama yılında, ilk gündeme gelmesi olması gereken konu olmasını arzu ediyoruz. 

2021 yılında yaşanan Pandemi ile önemli bir kan kaybı yaşayan, fikir işçisi çalıştıran yayınlar, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi ile kapılarına kilit vurmadan, yapılan bu yanlış uygulamadan biran önce vazgeçin diyoruz.