Halk Ekmek için komşu parti ilçe başkanları her köşe başında bağırıyor. Neden bizim şehrimiz de yok diye, ihtiyacı olanlar var diye. Haklılar da ayrıca, geçmiş seçimlerde çok ev gezdim çok aile gördüm. Çok zor imkansızlıklar içinde yaşamaya çalışıyorlardır. O evler halen mevcut, aynı insanlar hala ihtiyaç sahibi.
Bir HALK EKMEK açmak organize etmek ne kadar kolay şimdi anlatayım size..
Bir halk ekmek kurmak maliyeti hakkında bilginiz var mı ne kadar.
Tuneks Döner Arabalı Ekmek Fırını fiyatı, 500 Bin Türk Lirası dır. Hamur karma, ıvır zıvır, işçisi yeri, maaşı sigortası minimum 3-4 milyon lazım. Böyle bir parayı harcamadan Halk Ekmek Hizmeti nasıl verilir anlatıyorum. Mantıksız bulursanız, aşağıya yorum yazarsınız.
Yalova da Kaç ekmek üreten fırın vardır?
İnternetten bir baktım da 100’lerce var. Biz bu sayıyı100 diye baz alalım. 2. Araştırmamız gereken şey bu şehirde kaç ailenin Halk Ekmeğe ihtiyacı var, bunu tespit edelim. Bu rakam da 20.000 adet olsa mesela. Neden 20.000 Yalova merkez ve en yakın Çiftlikköy ün merkez mahalle sayısı 6 Yalova merkez mahalle sayısı 14 var saysak. Toplam 20 noktaya mahallelerin kolay ulaşılır yerlerine birer ekmek satış Kioskları yerleştirsek.
Bu 20 noktanın her birine günlük 1000 ekmek veya mahallelerin yoğunluklarına göre bu sayıları dengelesek.
Zaman zaman fırınları ziyaret ederim genellikle sabahları çünkü sabahları fırıncılar bakkallara dağıttıkları ekmekleri geri topluyorlar. Bayat ekmekleri fırınlarında çuvallayıp satmaya çalışıyor ve ya olanlar hayvanlarına vererek tüketiyorlar. Benim de hayvanlarım, köpeklerim var. Zaman zaman onlara ekmek alıyorum. Fırınları her gezdiğimde hepsinde minimum 1 ve 2 çuval ekmek geri dönmüş oluyor bakkallardan.
Her fırın, ayda ciddi sayıda ekmeğini çöpe atmış oluyor. 100 fırıncı ile bir toplantı dizayn etsek onlara anlatsak. Şehre bir fabrika kurup sizin işinize rakip olmayalım diye, ürettiğiniz ekmeklerden her gün 200 adetinin maliyetine toplasak, bu toplama işlemini mevcut belediyeler sosyal belediyecilik kavramını üstlenerek, hizmet aşkıyla her sabah toplayıp, hazırlamış oldukları kiosklara yerleştirse, bu düzenleme ile milyonlar cepte kalır ve halk ta ucuz ekmeğe kavuşmuş olmaz mı?
Bedava bir proje daha hayata geçmiş olacaktır.
Ha ancak mevcut düzende bu sistem çokta anlamlı değil. Çünkü belediye giderleri 3 milyonluk işletme maliyetini 13 milyona yapmak ve fazla faturayı halka kilitlemek anlayışından vaz geçemeyen, sözde dürüst ve ibadetine düşkün siyasetçilerden kurtulmadığımız müddetçe, projeler her zaman gerçek değerinin çok çok üzerinde yapılıp halka yansıtılacaktır…