Güncel

“1. Aronya Günleri” birbirinden lezzetli tariflerle Yürüyen Köşk’te yapıldı

Programa, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Vefik Arıca, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sarıduman, AK Parti Yalova İl Kadın Kolları Başkanı Selihan Dicle Şimşek, Ses Sanatçısı Ali Çolakoğlu, Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kooperatifi Başkanı Naz Tezcan ve Kooperatif üyeleri, TEMA Yalova İl Temsilcisi Arzu Demir ve Tema Gönüllüleri, Yalova Kanser Hastaları Derneği Başkanı Sibel Beyosmanoğlu ve dernek üyeleri, Birlikte Kanserle Mücadele Derneği Başkanı Nurcan Bayar ve dernek üyeleri, Yalova Uluslararası Kadın, Toplumsal Farkındalık ve Aile Derneği Başkanı Nurten Anıl ve dernek üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Üretim yapan herkese destek olduklarını belirten Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yüksek Ziraat Mühendisi Fatih Gökhan Erbaş,

‘’Burada Atatürk’ün başlatmış olduğu bir tarım önderliğiyle, tarımda yapmış olduğu projeleri şu anda biz onun adını taşıyan enstitümüzle devam ettirmeye çalışıyoruz. Mevcut durumda ilkleri gerçekleştiren bir iliz. Aronyada olduğu gibi kivide, mantarcılıkta, süs bitkilerinde enstitümüz ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü birlikte daha önceki süreçlerde de çok faaliyet gösterdik.

Her türlü desteği vermeye çalışıyoruz

Günümüzde aronya yetiştiriciliğinde biz de bu ekibin bir parçası olarak her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Yalova’da aronya yetiştiriciliği yaklaşık 390 dekar alana yaklaşmış durumda. 390 dekarlık alanda Yalova olarak haritaya baktığımızda küçük parçalı arazilerden oluştuğu için küçük alanda yüksek verim elde edebileceğimiz, çiftçimizi kalkındıracak aynı zamanda da sosyal olarak aile yaşamında kadın çiftçinin önemini vurgulayacak bir girişimde bulunmamız için bizim için en önemli ürün aronyaydı. Biz de bu şekilde kadın çiftçilerimize destek olmak, üreticilerimizin faaliyetlerinde faydalı olmak amacıyla çiftçilerimize her türlü desteği il tarım müdürlüğümüzle birlikte sağlamaya çalışıyoruz.’’ Dedi.

Ürünleri doğal şekillerde tüketiciye ulaştırmak için çalıştıklarını ifade eden Aronya üreticisi, Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Girişimi Üretimi ve İletme Kooperatifi Başkanı Naz Tezcan, ‘’Farklı meslek gruplarından 16 ortaklı bir kooperatifiz biz. Başta tarım il müdürlüğü, aronya projesi ve buna inanan bütün arkadaşlarımız Atatürk araştırmanın değerli hocaları ile bu işe girdik. Hepimiz aronyaya inanmış olarak girdik. Ürüne, ürünün içeriğine, ürünün değerine. Yetiştirmek konusunda her birimiz doğal yollarla yetiştirmeye çalışan 16 ortaklı bir kooperatifiz.

Yolumuz çok zor, aronya kolay yetişen bir bitki gibi gözükse de ciddi anlamda özen istiyor. Her birimiz otunu alırken, bitkilerimizi beslerken hep birbirimize danışarak devam ediyoruz.

Hem ürünü doğru üretmek hem de daha sonra tüketiciye kadar aynı sağlıkla sofraya ulaştırmaya çalışıyoruz. Markalaşma aşamasındayız. Her birinizin desteğine çok ihtiyacımız var.’’ Dedi.

Ses Sanatçısı Ali Çolakoğlu, yaşadığı lenfoma kanseri sonrasında aronyanın iyileşme sürecindeki faydalarını şu şekilde ifade etti,‘’Aronyayla tanıştığım günden bugüne kadar ayakta kalmama vesile olan tek bitki aronya. Her yerde her zaman her şartta söylüyorum. Her şeyden önemlisi hastalanmamanız için gerekli olan dümyanın en önemli antioksidanı aronya diyorum.’’

Aronyanın bağışıklığa faydalarını anlatan Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Vefik Arıca,

‘’Bu ilk yıl 10 ile 12 arasındaki enfeksiyon 6’ya düşürülüyor. Nerdeyse yarı yarıya. Tabii sıfırlamıyor. Vücuttaki enfeksiyonu sıfıtlamak istemiyoruz.

Özellikle okula yeni başlayan çocuklara biz aronyayı öneriyoruz.’’ Dedi.

Son olarak kürsüye çıkan İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar da İl Müdürlüğü olarak bugüne kadar Aronya ile ilgili yapılan ‘Organik Aronya’ üretimi ve ‘Yalova Aronyası’ tescil çalışmalarını aktardı. Suat Parıldar konuşmasında, ‘’Yalova’da çiftçi parselinde kurduğumuz ilk Aronya bahçesi üzerinden 5 yıl geçti ve bugün il genelinde 140 çiftçi ile 390 dekar alanda Aronya üretimi gerçekleştirilmektedir. 2021 yılında dağıtılan fidanlarla 160 dekar yeni bahçe tesis edilerek projeli olarak 289 dekara, toplamda ise yaklaşık 390 dekara ulaşılmıştır. Geçen yıl oluşturulan 160 dekar aronya bahçelerimiz henüz meyve verecek yaşa gelmemiş olup bunun haricindeki yaklaşık 230 dekar alanda ürün hasadı yapıldı. 2020 yılında 7-8 tonluk bir rekolte elde edilmişken bu üretim rakamı 2021 yılında yaklaşık 27 ton gerçekleşmiş olup, 2022 yılında 35-40 tonun üzerinde rekolte gerçekleşmiştir. Bahçelerimiz tam verime geldiklerinde yaklaşık 400 ton ürün alınabilecektir.

Organik Sertifikalı Aronya üretiminin yaygınlaştırılması ve Organik Aronya üretici sayısının artırılması çalışmalarımız devam etmektedir. Yalova’da üretimi her geçen gün artan Aronya üretim alanlarının önümüzdeki süreçte tümünü organik tarıma geçirmeyi hedefliyoruz.

Kividen sonra Yalova Aronyası bölgenin "24 ayar altını" olarak Yalova’ya kazandırılmıştır. Yalova Aronyası, ilin önemli tarımsal gelir kaynaklarından biri haline gelmiştir.

Her türlü desteği vermeye devam edeceğiz

Aronya üreticilerimizin yakın zamanda kurdukları “Sınırlı Sorumlu Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Gelişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” ile örgütlenmiş olması sektörü daha güçlü hale getirecektir. Kooperatif faaliyetlerinde her türlü desteği veriyor, vermeye de devam edeceğiz.

Bugün de burada İpek Yolunda Bir Akşamüstü Molası 1. Aronya Günleri programımız kapsamında müzik dinletisi eşliğinde aronya sohbeti ile üreticilerimizi ve tüketicilerimizi bir araya getirerek sizlerin katılımıyla bir farkındalık oluşturmaya çalıştık, bu tür etkinliklerle Yalova Aronyamızı tanıtmaya devam edeceğiz.” Dedi.

Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından Uygulama Oteli’nde hazırlanan Aronyalı pasta, Aronyalı helva, Aronya kurabiyesi, Aronyalı magnolia, Aronyalı cupcake, Aronya çayı ve Aronya şerbeti programa katılanlara ikram edildi. Ayrıca üreticiler tarafından hazırlanan Aronya Marmelatı, Aronya sirkesi, Aronyalı şampuan ve Aronya sabunu gibi birbirinden farklı ve sağlıklı ürünler vatandaşlara tanıtıldı.